Твоя бизнес

Къде пътуват европейците - любими дестинации

Публикувано на 27 май 2015 от Катя Делипавлова

Къде пътуват европейците - любими дестинации

Туризмът в България се стреми да привлича все повече посетители. Но любима дестинация ли е страната ни за европейците?

Ето какво показват данните на Националния Статистически Институт за пътуванията на българите и европейците:

Международните туристи

По последни данни на НСИ, през януари страната ни е била посетена от над 300 хил. чуждестранни туристи, което е с 10.2% повече спрямо същия месец на миналата година.
Данните показват, че 51% от всички, посетили страната за посочения период, са от страни членки на ЕС. А според отчетите на БНБ приходите от международен туризъм за периода януари-декември 2014г. възлизат на 3 115.76 млн. евро, което е с 1.9% повече в сравнение със същия период на 2013 г.

Прогнози за летния сезон

В проучване, публикувано в "Дейли мейл“ за туристическия сезон в Европа, българските черноморски курорти се определят като едни от най-евтините на континента. Те са по-изгодни от горещите точки в Италия, Турция, Испания и Гърция. Същевременно Черноморието ни предлага най-добри цени за хранене навън, забавление и  всичко необходимо за добре прекарана ваканция. Проучването определя като най-желан български курорт от чужденците - Слънчев бряг.

А къде пътува българинът?

Според данните на НСИ през март 2015 г. най-предпочитаните дестинации за почивка са били Турция и Гърция.
Близо 18 500 българи са пътували към Босфора и Дарданелите, а около 11 000 са се отправили към Халкидики, Солун и островите в Егейско море. На трето място е Сърбия с малко над 7 000 посещения, а на четвърто Македония с около 6 200. Според данните българите предпочитат по-близки дестинации, които предлагат интересни преживявания на доста изгодни цени.

Извън страните от Балканския полуостров, най-популярни са Италия и Испания. През месец март към двете Средиземноморски страни са пътували по около 3 500 наши сънародници с цел почивка.

А разходите на българите за пътувания в чужбина за периода януари-декември 2014 г. са общо 1 229.81 млн. евро или с 6.9% повече спрямо 2013 г.

Най-много хора са пътували не с цел почивка, а във връзка с гостуване на роднини и приятели, обучение или посещение на културни и спортни мероприятия. Тези пътувания са били близо 160 000 за един месец. На второ място се нареждат пътуванията, свързани със служебни ангажименти, които са били почти 90 000. Почивките са на трето място, като 70 000 българи са преминали границите с цел отдих.

Все пак да не забравяме, че активният отпускарски сезон тепърва предстои и със сигурност ще има промяна на съотношенията в целите на пътуванията.

Освен в туризма, данните на НСИ показват значителен ръст като цяло в потреблението в страната

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации