Твоя бизнес

Изчезват ли парите в брой и кога?

Публикувано на 18 октомври 2016 от Лили Николова

Изчезват ли парите в брой и кога?

Неизбежно ли е изчезването на парите в брой или това е само утопична мечта? Според някои им остават не повече от 10 години живот.

Примери в Северна Европа

През ноември 2015 г. една от банките в Норвегия спира да използва и обработва кешови плащания в своите клонове. Причините за това са по-слабото използване на пари в брой и рискът от обири за служителите и клиентите. Всъщност, държавите в Скандинавието са най-напред по пътя на изграждането на безкешови общества. В Дания търговците дори могат да откажат плащане в брой, а Норвегия официално планира да се откаже от хартиените пари до 2020 година.

Интересен пример са и църковните дарения. Някои църкви в големи градове в Швеция приемат традиционните дарения от неделните служби през мобилни приложения. Дори и бездомниците имат достъп до четци на банкови карти и така могат да се възползват от добротата на хора, които нямат пари в брой в себе си.

Икономически причини

За централните банки издаването и управлението на хартиени банкноти и на монети е скъпа операция. Също така отнема време, дава възможност за грешки, повишава рискът от обири и други загуби.

По-голяма сигурност

Наскоро в Еврозоната бе отменено използването на банкнотата от 500 евро. Основните причини за това са борбата с измамите и прането на пари. Друга стъпка към повишаване на сигурността е въвеждането на лимити за кешови плащания. Във Франция, например, те са ограничени до 1 000 евро. Тези мерки водят до по-добра проследимост на плащанията, направени през банкови карти, онлайн трансфери или с помощта на мобилни приложения. 

Естествено изчезване на парите в брой 

Възходът на дигиталните методи за разплащане е от голяма полза за потребителите, които все повече използват такива инструменти. Така няма риск от кражба, изчезва необходимостта да се търси банкомат и се избягва ровенето по джобовете за дребни. Дигиталните технологии улесняват и управлението на сметките, с което се намалява рискът от допускане на грешка.

Това води до все по-голямо ползване на електронни плащания. Според данни на Френската банкова федерация от юли 2016 г., разплащанията в брой са едва 5% от всички трансакции по показателя обем. Те все още са много на брой, но това се дължи на факта, че хората плащат в брой дребни покупки като вестници и сутрешното кафе. 

Много нови възможности

Днес има огромен брой възможности за безкешово разплащане. Сред тях са онлайн пазаруването, което расте непрекъснато. Друг метод са плащанията с карта като по последни данни, 92% от французите заплащат ежедневните си покупки на стойност над 1 евро с карта. Расте популярността и на безконтактните плащания, с които се пести време, и на банковите трансфери. Благодарение на всички тези опции, банкнотите и монетите постепенно изчезват от джобовете на европейците. А тук можеш да научиш повече за възхода на онлайн търговията в България.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации