Лични финанси

Финансови грешки, които да избягваш, когато си на 30

Публикувано на 4 май 2017 от Кристиана Банкова

Финансови грешки, които да избягваш, когато си на 30

Ти си на 30, имаш кариера и изкарваш добри пари? Ето някои често допускани грешки, свързани с личните финанси и как да ги избягваш.

Много хора, когато започнат да печелят повече, не съумяват да се справят с управлението на парите си и правят грешки, които е добре да се избягват. Обикновено това става, когато са на около 30, защото вече са поели по пътя на стабилната кариера и разполагат с повече средства. Затова ще ти разкажем как по-ефективно да управляваш личните си финанси.

Не харчи много за автомобил

Младите хора искат красиви, модерни, бързи и ефектни коли. Затова са склонни да да похарчат много пари за автомобил, който впоследствие трудно ще могат да поддържат и, който ще „изсмуква“ голяма част от бюджета им. Затова преди да си купиш кола, внимателно прецени точно какво можеш да си позволиш и колко ще ти струва това удоволствие в бъдеще. Помисли и за дългосрочните си планове. Например, ако планираш семейство и деца, спортен автомобил с две врати не е най-добрата инвестиция.

Съвет: Ако искаш да си купиш по-скъпа кола, помисли за финансирането й със специализиран потребителски кредит. Така няма да харчиш всичките си спестявания и ще можеш да планираш по-добре бюджета си.

Мисли за бъдещето

Колкото по-рано започнеш да мислиш за бъдещето, толкова по-добре. Това означава най-вече да осигуриш финансова стабилност за себе си и за близките си. Затова не харчи всичко, което изкарваш, а се старай да заделяш пари, от които да имаш стабилна доходност. Най-сигурният начин е банков депозит, но не е най-изгодният, тъй като в момента лихвите са доста ниски.

Съвет: Помисли за алтернативни начини на спестяване като инвестиции във взаимен фонд, сключване на инвестиционна застраховка или евентуална покупка на имоти.

Интересувай се от парите

Това означава да търсиш начини да ги управляваш по-добре, да се образоваш как парите да работят за теб и въобще да станеш експерт по личните си финанси, без да си финансист. Първата стъпка за това може да бъде създаването на личен бюджет. Така ще имаш по-добър поглед върху приходите и разходите си и ще знаеш какви инвестиции ще можеш да си позволиш.

Съвет: Отдели време за книги за лични финанси. Предлагаме ти 5 книги, които са помогнали на милиони хора да управляват по-добре парите си.

Не сменяй работа заради повече пари за кратко време

Изкушението да отидеш на нова работа за по-голяма заплата е много голямо. Но преди да вземеш подобно важно решение, внимателно прецени дали рискът е оправдан. На първо място помисли дали това е работа, която ще ти осигури стабилност за много време напред или има риск да се превърне в краткосрочно начинание. Безспорно високият доход е нещо хубаво, но по-важна е перспективата за дълго време напред.

Съвет: Ако все пак имаш нужда от допълнителни средства, можеш да разгледаш идеите ни за допълнителен доход, които ще ти помогнат да изкараш пари без да напускаш настоящата си работа.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации