Твоя бизнес

Емигрантите – възможност или тежест за бизнеса

Публикувано на 21 август 2014 от Катя Делипавлова

Picture

В много европейски държави се трупа напрежение, породено от увеличаването на средната възраст на населението и намаляващата раждаемост.

В редица страни на Стария континент от години се отчита отрицателен прираст на населението. Сред тях са Великобритания, Германия, Италия, Гърция. За съжаление, подобна тенденция се отчита и в България. Според световноизвестния футурист д-р Патрик Диксън това води до нови предизвикателства пред бизнеса. Разбира се, всяко предизвикателство има и своето решение. Д-р Диксън представи добри примери за това по време на презентацията си в София по покана на БНП Париба Лични Финанси, България.

Каква е демографската ситуация?

„Днес осем баби и дядовци имат един внук”, каза д-р Диксън. Специално в България една двойка има средно 1.2-1.3 деца. Според данните, представени от футуриста, до 2050 г. повече от 30% от населението на страната ще е на възраст над 65 години. Това означава, че трудоспособни ще са едва 50% от хората.

Според статистиката на Фонда за населението на ООН средната възраст на населението в България е нараснала от 30,3 години през 1960 г. на 43 през 2013 г. По този показател страната ни е на трето място в Евросъюза, непосредствено след Германия и Италия.

Всичко това ще постави икономиката, а от там и социално-осигурителната система пред сериозно изпитание. Освен, ако нещо не се промени.

Какво е решението?

Според д-р Диксън решението е в увеличаване на трудоспособното население. Това може да се постигне по-два начина – или с повишаване на раждаемостта, или с „внос” на работна ръка.

Д-р Десислава Николова от Института за пазарна икономика смята, че компенсирането на големите (за размерите на страната ни) миграционни загуби, през последните две десетилетия, е трудно постижимо. Възможно е само известно туширане на проблема, но това много зависи от икономическата ситуация и състоянието на пазара на труда. Раждаемостта също е свързана със стопанските цикли, които сега сочат “надолу”.

Възможен изход от демографската ситуация е внасянето на работна ръка. Първият начин това да се случи е чрез стимулиране на българските емигранти да се завърнат в страната. Това би било трудно постижимо, тъй като голяма част от тях вече са се устроили в икономически и социално по-развити държави.

Вторият начин е чрез привличане на имигранти. „Навлизането на големи групи хора в дадена страна променя навиците и културата на населението”, казва д-р Диксън. Но според него това е и един изцяло нов пазар с много възможности.

Как емигрантите допринасят за развитието на икономиката?

По време на презентацията си д-р Диксън даде пример за отражението на емигрантите върху пазара в Англия. Според неговите данни на Острова живеят над 1 милион поляци. Това е довело до бум на вноса на полски стоки и съответно на полските магазини. Освен това се е развил и секторът на услугите, тъй като полските емигранти са предпочитали свои сънародници, които да ремонтират дома или техниката им.

Патрик Диксън казва, че в различни периоди от време, големи групи емигранти са се завръщали в Полша. Но преди това, те са купували стоки и са били потребители на британския пазар, което е дало положително отражение върху икономиката на страната.

Още от прогнозите на д-р Диксън можете да видите в: „Как ще се променят хипермаркетите?“.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации