Твоя бизнес

Емигрантите – възможност или тежест за бизнеса

Публикувано на 21 август 2014 от Катя Делипавлова

Picture

В много европейски държави се трупа напрежение, породено от увеличаването на средната възраст на населението и намаляващата раждаемост.

В редица страни на Стария континент от години се отчита отрицателен прираст на населението. Сред тях са Великобритания, Германия, Италия, Гърция. За съжаление, подобна тенденция се отчита и в България. Според световноизвестния футурист д-р Патрик Диксън това води до нови предизвикателства пред бизнеса. Разбира се, всяко предизвикателство има и своето решение. Д-р Диксън представи добри примери за това по време на презентацията си в София по покана на БНП Париба Лични Финанси, България.

Каква е демографската ситуация?

„Днес осем баби и дядовци имат един внук”, каза д-р Диксън. Специално в България една двойка има средно 1.2-1.3 деца. Според данните, представени от футуриста, до 2050 г. повече от 30% от населението на страната ще е на възраст над 65 години. Това означава, че трудоспособни ще са едва 50% от хората.

Според статистиката на Фонда за населението на ООН средната възраст на населението в България е нараснала от 30,3 години през 1960 г. на 43 през 2013 г. По този показател страната ни е на трето място в Евросъюза, непосредствено след Германия и Италия.

Всичко това ще постави икономиката, а от там и социално-осигурителната система пред сериозно изпитание. Освен, ако нещо не се промени.

Какво е решението?

Според д-р Диксън решението е в увеличаване на трудоспособното население. Това може да се постигне по-два начина – или с повишаване на раждаемостта, или с „внос” на работна ръка.

Д-р Десислава Николова от Института за пазарна икономика смята, че компенсирането на големите (за размерите на страната ни) миграционни загуби, през последните две десетилетия, е трудно постижимо. Възможно е само известно туширане на проблема, но това много зависи от икономическата ситуация и състоянието на пазара на труда. Раждаемостта също е свързана със стопанските цикли, които сега сочат “надолу”.

Възможен изход от демографската ситуация е внасянето на работна ръка. Първият начин това да се случи е чрез стимулиране на българските емигранти да се завърнат в страната. Това би било трудно постижимо, тъй като голяма част от тях вече са се устроили в икономически и социално по-развити държави.

Вторият начин е чрез привличане на имигранти. „Навлизането на големи групи хора в дадена страна променя навиците и културата на населението”, казва д-р Диксън. Но според него това е и един изцяло нов пазар с много възможности.

Как емигрантите допринасят за развитието на икономиката?

По време на презентацията си д-р Диксън даде пример за отражението на емигрантите върху пазара в Англия. Според неговите данни на Острова живеят над 1 милион поляци. Това е довело до бум на вноса на полски стоки и съответно на полските магазини. Освен това се е развил и секторът на услугите, тъй като полските емигранти са предпочитали свои сънародници, които да ремонтират дома или техниката им.

Патрик Диксън казва, че в различни периоди от време, големи групи емигранти са се завръщали в Полша. Но преди това, те са купували стоки и са били потребители на британския пазар, което е дало положително отражение върху икономиката на страната.

Още от прогнозите на д-р Диксън можете да видите в: „Как ще се променят хипермаркетите?“.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации