Нашата дейност

БНП Париба Лични Финанси с ново проучване -„Личните финанси на българина“

Публикувано на 20 януари 2021 от Валентина Райнова

БНП Париба Лични Финанси с ново проучване -„Личните финанси на българина“

Новото проучване на банката показа, че на ПОС харчим средно 47 лева, а от банкомат теглим 145 лева

Първото издание на новото проучване „Личните финанси на българите“ е фокусирано върху кредитните карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси. През последните месеци този финансов инструмент стана все по-важен, имайки предвид че хората пазаруваха дистанционно, използваха дигитални канали за плащане на сметки или на вноски по кредити и дори предпочитаха да пазаруват в магазините с банкови карти вместо с пари в брой с цел да спазват мерките за здравна безопасност.

Данните говорят
Повече от 50% от плащанията с кредитни карти са в хранителни магазини и бензиностанции. Данните от новото проучване показват, че българите използват кредитните си карти, издадени от БНП Париба Лични Финанси основно за покупки на храна и гориво.

Сред топ 10 на целите при използване на кредитна карта са били също и покупка на стоки и услуги за забавление, покупки от специализирани магазини за търговия на дребно и от хипермаркети, плащане на разходи за пътуване и хотелско настаняване и така нататък.

През първите 6 месеца на 2020 г.:
>>  53,2% от трансакциите са в хранителни магазини и бензиностанции.
>>  70% от плащанията са били на ПОС терминал.
>>  23% от трансакциите са били теглене на пари в брой от банкомат.
>>  5,7% от трансакциите са били направени с цел покупка на стоки на изплащане. Хората са използвали картите си и за покупка на равни месечни вноски в рамките на кредитния си лимит.
>> 1,2% от трансакциите  са с цел  трансфер на пари от кредитната карта към банкова сметка.
>> 45% от трансакциите са били безконтактни със средна стойност 22 лева.
>> 41% от потребителите изплащат задълженията си без лихва.

Това са някои от най-интересните изводи от проучването „Личните финанси на българина“ от БНП Париба Лични Финанси. Проучването обхваща периода януари-юни 2020 г. и е базирано на статистическите данни от повече от 88 300 трансакции средно месечно, направени с активните кредитни карти, издадени от една от водещите банки на пазара на потребителско кредитиране в България.

Кредитната карта от БНП Париба Лични Финанси

БНП Париба Лични Финанси издава кредитни карти MasterCard Pay Pass с кредитен лимит до 10 000 лева. Картите предлагат на хората дълъг гратисен период до 58 дни. Те нямат годишна такса за обслужване, нямат такса за СМС известяване или за издаване на месечно извлечение..

С цел да предложи на хората иновативен продукт с множество предимства за тях, БНП Париба Лични Финанси интегрира удобни приложения в своите кредитни карти. Едно от тях е възможността за покупка на стоки на равни месечни вноски в рамките на кредитния лимит. Предимствата за клиента са кратката процедура, предварително одобреният лимит за следващи покупки на изплащане и възможността да се закупят стоки на равни вноски на промоция.

Друго удобно приложение е възможността за превод на средства от кредитната карта към лична банкова сметка. Така хората могат да правят спешни плащания или да покрият специфични нужди, които изискват наличие на депозирани суми.

Управителят на БНП Париба Лични Финанси в България Жозе Салойо сподели: „Кредитната карта е съвременен и удобен финансов инструмент, който позволява на хората да пазаруват по целия свят и да се възползват от дълъг гратисен период, без годишна такса и без такса за СМС известяване. Ние сме щастливи, че българите харесват тези предимства на картите си и ги използват активно, точно както правят и останалите европейци.“

Повече подробности в пълното издание на проучването.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации