Лични финанси

Алтернативни източници на доход

Публикувано на 30 април 2015 от Янита Минкова

Алтернативни източници на доход

Получаването на допълнителни средства е помощ за месечния ти бюджет и подкрепа за финансово спокойствие.

Ето защо подбрахме няколко варианта за осигуряване на алтернативни източници на доход:

Агент за директна продажба

Може би знаеш какво е това? И у нас се появиха многобройни компании за директна продажба. Продуктите им не могат да се намерят в търговската мрежа, а само чрез техен представител. Положителното на това занимание е, че е удобно за практикуване по всяко време и на всяко място. Избираш си компанията и продуктите, които ти допадат и си подаваш молба за агент. След това ще ти бъдат предоставени каталози и мостри. Като представител ползваш добра отстъпка и купуваш продуктите на по-ниска цена от тази,  на която продаваш. По този начин печелиш от разликата. Някои компании предлагат допълнително бонусна система и комисионни за  реализирани по-големи продажби.

Наемодател

В случай, че разполагаш с достатъчно просторно жилище, би могъл да отдаваш стая под наем. Тук в помощ могат да ти бъдат обяви в сайтове за имоти, за да се ориентираш как вървят цените за наем на помещение. Добре е да изготвиш договор, който защитава правата ти като наемодател и да проучиш бъдещия си съквартирант. В този случай трябва да си много предпазлив, тъй като е възможно вместо с допълнителни приходи, да се окажеш с допълнителни разходи.

 Преподавател на частни уроци/Детегледач

Работата с деца може да бъде толкова приятна, че дори да не разбереш, че работиш. В случай, че се разбираш добре с малчуганите, ще установиш, че това би могъл да бъде страничен ангажимент, от който да придобиеш  допълнителни суми.

Ако имаш отлични познания по някой училищен предмет, можеш да преподаваш частни уроци. И в двата случая ще са необходими само няколко часа през почивните дни или след като се прибереш от работа. Това, което можеш да направиш, за да разберат повече хора за теб, е да поискаш препоръка от познати. Допълнително, е добре да изготвиш обява, която да публикуваш в социалните медии, или дори да разпространиш в близките ясли, детски градини и училища.

Доходоносно хоби

Защо да не превърнеш хобито си в доходоносен бизнес? Впрегни въображението и сръчността си. Можеш да правиш всичко, което ти е приятно, като реставрация на стари мебели, изработка на бижута или аксесоари, които да продаваш в интернет.

Да потърсиш варианти, с които да си осигуриш допълнителни средства към бюджета, е стъпка към твоята финансова сигурност и спокойствие. Допълнителните пари можеш да спестяваш или покриваш странични разходи, с което да се предпазиш от финансово затруднение.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации