Лични финанси

5 съвета за управление на парите след кризата

Публикувано на 24 юни 2020 от Валентина Райнова

5 съвета за управление на парите след кризата

Необичайната ситуация, предизвикана от коронавируса постави личните финанси на много хора пред изпитание. Но имаше и нещо положително – научихме как да управляваме парите си по-добре в извънредни обстоятелства. Днес сме ти подготвили 5 важни урока от кризата.

Превърни спестяването в мантра

Казват, че човек със средни доходи трябва да има спестявания, които да му позволят да посрещне ежедневните си разходи за поне 6 месеца напред. Затова се научи да заделяш всеки месец пари, които да са неприкосновен резерв. Не е добра идея тези пари да са някъде в дома ти, защото лесно можеш да се изкушиш и да ги ползваш. По-добре е да си отвориш банкова сметка специално за спестяванията или всеки месец да инвестираш малки суми във взаимен инвестиционен фонд, където доходността е по-голяма. Ако избереш този вариант, се увери, че ще можеш да изтеглиш парите си, когато имаш нужда от тях.

Планирай внимателно кога за какво ще харчиш

Много хора в началото на годината похарчиха спестяванията си за ранни резервации за почивки. В крайна сметка останаха без почивка и без заделени пари. Ето защо преди да платиш почивка или друго забавление, се увери, че имаш спестени пари за черни дни. Едва когато си сигурен, че можеш да посрещнеш трудности, тогава резервирай ваканции или екскурзии.

Преосмисли за какво харчиш

Кризата ни принуди да преосмислим навиците си за пазаруване. Изведнъж се оказа, че можем без много от продуктите, за които сме давали сериозни суми, преди да дойде вирусът. Опитай се да запазиш този навик, а парите, които ти остават, сложи във фонда „за черни дни“.

Кредитът може да помогне

На пръв поглед да теглиш кредит във време на криза, може да изглежда нелогично, но съвсем не е така. Един заем от доверен партньор може да ти помогне да се справиш по-добре с непредвидена ситуация, а в същото време ще можеш да планираш бюджета си по-добре. Например, ако се наложи да смениш пералнята, си купи нова на изплащане, без да пипаш спестяванията си. А ако срещнеш затруднения с вноските, ще можеш или да договориш разсрочване на кредита, или да използваш заделените пари.

Инвестирай в себе си

Кризата ни показа, че хората с повече умения по-лесно могат да сменят работата си или да си намерят допълнителен доход. Затова е добре да използваш всяка възможност да се усъвършенстваш. Например, потърси в интернет безплатни курсове по теми, които може да са ти полезни или се запиши на онлайн курс по компютърна грамотност. Всичко това може да ти помогне, ако се наложи да си търсиш нова работа.

Разбери как да как да управляваш финансите си по-добре в условия на криза. 

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации