Нашата дейност

5 ключови компетенции за финансовата кариера

Публикувано на 31 юли 2017 от Веселина Евтимова

5 ключови компетенции за финансовата кариера

Всички мечтаем за блестяща кариера, но рядко си даваме сметка какво трябва да направим, за да достигнем така мечтания професионален успех.

В блога ни сме ти разказвали какво е необходимо, за да впечатлиш специалистите по подбор на БНП Париба Лични Финанси и какви нефинансови умения трябва да притежаваш за кариера във финансовия сектор. Позициите във финансовата сфера изискват и някои основни компетенции, които ще видите в изискванията на обяви за различни финансови позиции, казват специалистите ни подбор.

Предлагаме ти няколко практични съвета, които ще те ориентират за най-важните умения за в сферата на финансите и как да ги развиваш и усъвършенстваш.

Основни финансови познания и умения

Блестящо CV съвсем не е достатъчно за кариера във финансовия сектор. Освен знания, в много компании, специалистите по подбор все по-често търсят практически умения у кандидатите. Безспорно теоретичната подготовка е важна и образованието е първата крачка. Независимо дали позицията е в сферата на счетоводството или на финансите (анализи, бюджетиране и планиране), финасовите ти познания са конкурентно предимство и ще ти помогнат за по-бързо навлизане в работата, ако до този момента не си имал практическия опит.

Познания за нормативната база

Финансовият сектор е един от най-строго регулираните във всички страни. Освен това той  е изключително динамичен и промените в законодателството са често явление. Познания за нормативната база в областта на счетоводното, данъчното и осигурителното законодателство, могат да ти осигурят предимство. За да си успешен във финансовия сектор, е необходимо да си запознат с новите законови рамки и изисквания.

Аналитични умения

Независимо дали настоящите ти задачи изискват да правиш анализи или не, да можеш да откриваш  отклонения и грешки, да следиш за тенденции и да търсиш причините, е ценно и в много други дейности и позиции, несвързани с финанси. Съветваме те да не се страхуваш от сложни справки и отчети или всякакви други задачи, които ти помагат да развиваш аналитичните си умения. Дори да ти е трудно в началото, не се отказвай – това само би ти помогнало. Аналитичните умения се ценят високо от мениджърите във финансовия сектор.

Внимание към детайлите

Много дейности в областта на финансите и счетоводството са свързани със системи и софтуер за отчетност и изискват акуратно обработване на данните. Прецизността е от изключително значение в работата на финансовите специалисти. Ако там не е силата ти, но търсиш развитие в такъв тип позиции, постави си за цел да го подобриш и развиваш. А как да го развиваш – вероятно и сам ще се досетиш. Работи концентрирано за важните задачи, проверявай работата си, въведи си свои „контроли“, така че да си убеден в точността на информацията, която предаваш.

Работа с MS Office

Въпреки специфичните счетоводни програми, добрият стар Excel никога не е излишен. Да усъвършенстваш уменията си за работа с него е достъпно, лесно и изцяло в твои ръце. Ако настоящата ти позиция не изисква използването му или използваш ограничено функционалностите му, с помощта на литература и on-line курсове, можеш да натрупаш знания и умения, които да те направят по-подготвен за следващите предизвикателства.   

Разбира се, всяка от тези компетенции може да се придобие и след като си започнал кариерата си. Големите компании дават възможности на служителите си непрекъснато да повишават своите знания и умения и така да си проправят пътеката за дълго и успешно професионално развитие. А да полагаш усилия е най-важното за кариерата ти. Тук можеш да видиш на какво още трябва да обърнеш внимание.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации