Лични финанси

5 идеи за социално дистанцирана и лоу кост почивка

Публикувано на 17 юни 2020 от Валентина Райнова

5 идеи за социално дистанцирана и лоу кост почивка

Наслади се на спокоен отдих с близките си.

В разгара на летния сезон всеки би искал да намери спокойно място, на което да се отдаде на заслужена почивка. Изминалите месеци обаче поставиха пред изпитание целия свят и най-вече – възможностите за туризма. Пандемията от коронавирус затвори хотелите, но дори и след отварянето им много хора ще искат да избегнат големите курорти, като предпочетат по-усамотени места за отдих. Решихме да ти представим 5 идеи за социално дистанцирана и лоу кост почивка, за да се насладиш на спокоен отдих с близките си.

Къмпингуване

Този вариант за почивка е много обичан от нас, българите. И ако и ти предпочиташ караваните на пясъка или на зелени полянки край река в планината и имаш кемпер или голяма палатка, то тази идея е напълно реална, дори и в условия на коронавирус.

Когато си на къмпинг, обикновено си доста отдалечен от тълпите хора. Това е чудесно, когато трябва да спазваш социална дистанция. Най-хубавото е, че тази идея е от типа „лоу кост“ почивка или нискобюджетна ваканция. Разходите за хотел, вечеря в ресторант и други подобни са значително по-високи от това да почиваш на къмпинг или в дивата природа, където това е разрешено.

Селски туризъм

Далеч от градската лудница, малка спретната къщурка в малко безлюдно местенце – селският туризъм е на мода, не само в условия на коронавирус. Но сега е още по-актуален. Можеш да наемеш цяла къща в някое отдалечено място и да се настаните цялото семейство, далеч от потенциални зарази. И този вариант е доста бюджетен, тъй като цените са достъпни. Повечето къщи предлагат и възможност да си готвите сами, а някои имат и малки басейни. Отделно от това можеш да замениш офис ежедневието със селскостопански труд – като например, да нацепиш дърва за камината или да набереш плодове и зеленчуци.

Планински туризъм

Ако много обичаш всяко лято да се качваш на Кончето в Пирин, то тази година трекинг туризмът е още по-актуален, особено ако заложиш на по-неизвестни маршрути. Вземи цялото семейство и се насладете на чист въздух и красива природа. Така ще спестиш и доста средства – един планински преход е много по-евтин от почивка в хотел.

Културен туризъм

В България има толкова много забележителности, извън популярния списък на места, които всеки е чувал и е ходил поне веднъж. Възползвай се от момента, в който трябва да спазваш социална дистанция и обиколи слабо известни обекти. Например, насочи се към Странжда – тръгни от Царево към нестинарското село Българе за Малко Търново и село Бръшлян и село Младежко с невероятните извори и екопътеки по река Младежка. Или пък преоткрий красотата на Троянския Балкан и селата Орешак, Априлци, Чифлика.

Из сините води на гръцките острови

За по-смелите авантюристи - почивка в Гърция. Можеш да наемеш яхта и всеки ден да си на различен красив плаж по някой от стотиците Егейски острови. Какво повече му трябва на човек? Така ще спазваш социална дистанция и ще спестиш от хотел. Можеш и да уловиш сам храната за романтичната вечеря, ако обичаш риболова. Този вариант е малко по-скъп от изброените до тук, но пък е незабравим.

Накъдето и да се запътиш, не забравяй да спазваш дистанция и лична хигиена. Бъди отговорен към себе си и околните и запази своето и тяхното здраве. Така със сигурност ще имаш приятна почивка, независимо къде.

За финансирането можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси. Възползвай се от предимствата на кредитната ни карта и резервирай предстоящата ваканция.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации