Лични финанси

Как да изберем каравана или кемпер

Публикувано на 31 юли 2019 от Веселина Евтимова

Как да изберем каравана или кемпер

Любител си на къмпингуването и не ти се отсяда в хотел? Решението за теб е каравана или кемпер.

Те осигуряват необходимите удобства срещу разумен бюджет, а кое ще избереш, зависи от личните ти предпочитания. Днес ще ти разкажем кои са основните разлики между караваната и кемпера и как да си избереш подходящото ваканционно превозно средство.

Каравана или кемпер?

Основната разлика между двете е в задвижването. Караваната трябва да бъде теглена от автомобил, за да стигне до избраното място за почивка, а кемперът си е дом на колела, който е като луксозен автобус и се движи на собствен ход. Голямото предимство на караваната е, че веднъж устроена не е нужно да я събираш за всяко отскачане за бира до близкото селце. В случай че си с кемпер дори и най-кратък преход означава прибиране на тента, откачане на ток и вода, ако си на луксозен къмпинг, и така нататък.

Караваните пък могат да бъдат оставени на паркинг близо до къмпинга или в самия него през неактивния сезон. Друго тяхно предимство е, че могат да бъдат използвани и за други цели, освен за лятно къмпингуване – те са страхотни стаи за игра, стая за гости или малък офис, особено ако разполагаш с двор.

Как да изберем?

Съвет 1: Провери какво влиза в цената

Много важно предимство в полза на караваните е фактът, че са доста по-евтин вариант за вълнуващо къмпингуване от кемперите. Така при един и същ бюджет, с караваната можеш да получиш повече екстри. Обикновено цената е базисна, без допълнителното оборудване – като тентата, поставката за велосипеди, рафтове за покрив, масички, резервоари за вода  и така нататък. Затова те съветваме да обърнеш специално внимание какво точно влиза в цената и колко ще ти струват останалите екстри.

Съвет 2: Провери състоянието на караваната

Вторият ни съвет е да провериш внимателно дали кавараната, която възнамеряваш да си купиш, е в добро състояние. Ако си се спрял на вариант „втора употреба“, то тази процедура е много важна. С времето може да се образува ръжда или пък окачването, спирачките или електрониката да не работят изрядно. Тези детайли са много важни, за да си сигурен, че новата ти придобивка ще си заслужава парите. Дори и ако искаш да си купиш нова каравана, не пречи да направиш подобен оглед за всеки случай. А за финансирането можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси. Възползвай се от нашия Автокредит 3+, с който мечтаната каравана е само на три клика от теб.

Съвет 3: Провери интериора

Петна върху мебелите, неприятна миризма на мухъл – това са няколко видими проблема, за които трябва да се внимава, особено ако ще купуваш каравана на старо. Ако ги забележиш, то това означава, че караваната е стояла дълго време на влага и водата е нанесла сериозни щети по нея. Препоръчително е да огледаш най-уязвимите за мухъла мяста, за да се увериш, че всичко е наред – щателно огледай хладилника, ключалките на вратите, в банята, прозорците и уплътненията към тях. Това може да направиш и ако търсиш нова – и в автокъщите понякога могат да предложат каравани, оставени на влажно и мокро място.

Съвет 4: Какви са удобствата?

Дали ще купуваш чисто нова каравана или втора употреба, трябва да обърнеш внимание на удобствата, с които разполага. Шкафове, готварски уреди, легла, матраци, мебелите дали са достатъчно удобни – въобще, всичко онова, което ще ти е необходимо за една приятна почивка.

Независимо от предпочитанията ти, можеш да си осигуриш незабравима ваканция с кредит от БНП Париба Лични Финанси. Ние ще те подкрепим, като ти предлагаме фиксирана лихва и вноски за целия период на кредита, бърз и лесен процес на кандидатстване без поръчители. А на теб ти остава само да си харесаш каравана и да потеглиш към избраното от теб място.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации