Лични финанси

Знаеш ли как да избереш компютър, с който да се потопиш в света на игрите?

Публикувано на 5 октомври 2016 от Янита Минкова

Знаеш ли как да избереш компютър, с който да се потопиш в света на игрите?

Компютърните игри изискват все повече ресурс от компютрите, но има как да се сдобиеш с машина за несравнимо гейминг изживяване.

Лаптоп или РС?

В момента пазарът на стационарни компютри се движи от два сектора – дизайнерите и геймърите. Първите ползват тежки програми, за да създават своите продукти, а вторите искат да получават безкомпромисен звук и картина, когато „атакуват“ виртуалното пространство.

До скоро геймърите нямаха голям избор дали да изберат лаптоп или настолен компютър, тъй като преносимите компютри просто нямаха техническа възможност да задоволят изискванията на съвременните игри. Това вече не е така и много производители представиха модели с мощни процесори и видеокарти, и дори с водно охлаждане.

Лаптопът е добро решение, ако искаш да играеш навсякъде и по всяко време. Но ако си от тези, които искат да се потопят в играта в домашен комфорт, пред голям екран и с мощен звук наоколо, значи ти трябва класическо РС. А ето какво е задължително да има в него:

Мощни компоненти

Когато купуваш компютър за игри, недей да правиш компромиси с качеството на компонентите. Съветваме те да избереш най-мощните процесор, видео и звукова карта на пазара. Това е  инвестиция в бъдещето, тъй като игрите ще имат все по-високи изисквания и няма да ти се налага да ъпгрейдваш машината си често.

Безкомпромисно охлаждане

Интензивното натоварване при игри, води до отделяне на голямо количество топлина, а ако РС-то прегрее, пораженията могат да бъдат много големи. Затова ти трябва страхотно охлаждане. Класическият вариант с един вентилатор вече не върши работа. Така, че си избери кутия, в която да сложиш поне 3 – един общ, един за процесора и един за видеокартата. Наистина добра кутия струва от 200 лева нагоре, но си заслужава. Отделен въпрос е, че дизайнът вече е много добър.

Голям монитор

Не можеш да се наречеш истински геймър, ако играеш на 15“ или дори 17“ дисплей. Професионалистите ползват от 22“-24“ нагоре. И въпросът не е само в размера, но и в качеството. Мониторът вече е задължително да е Full HD, а все по-популярни стават и Ultra HD.

Страхотен звук

Не пести от слушалки. Тапичките за смартфона ти са ок за слушане на музика, но с тях няма да чуеш прокрадващия се враг. Затова предвиди поне 100 лева за слушалки, които да те изолират от външния свят и да те вкарат в играта.

Специални клавиатура и мишка

Успехът в игрите е въпрос на опит и контрол. Затова си купи клавиатура и мишка, които дават големи възможности. Те имат множество полезни бутони, с които умело да управляваш героите си.

Колко ще ти струва?

Наистина добър геймърски компютър не е евтино удоволствие. Според характеристиките, ще трябва да отделиш поне 1 000 лева за прилична машина. А ако искаш премиум РС, сумата може да скочи двойно. Но това не трябва да ти звучи стряскащо, тъй като можеш да си купиш избрания компютър на равни вноски. Така няма да изхарчиш всичките си спестявания и ще ти останат пари за лицензирани копия на любимите ти игри.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации