Лични финанси

Защо да избереш енергоспестяващите уреди

Публикувано на 10 април 2018 от Веселина Евтимова

Защо да избереш енергоспестяващите уреди

С правилно избиране на домашни и офис уреди и малко енергийна "хигиена" можеш да намалиш сметката си за ток, както и да подобриш качеството си на живот. По този начин ще помогнеш и за активното опазване на природата.

Такава техника включва хладилници, климатици, бойлери, съдомиялни, осветителна техника, перални и сушилни, както и много други уреди, които можем да намерим в офиса или вкъщи. Тези предмети са нужни за комфорта ни, затова е важно да изберем най-ефикасните. А това значи именно - енергоспестяващи.

Спестяваш енергия

Има хора, които нямат нищо против да плащат сметката си за ток такава, каквато е. Въпреки това тя винаги може да бъде намалена, при това без жертви от твоя страна.

Единственият начин това да се случи, без да намаляваш потреблението си, е като избереш правилните уреди.  Така ще помогнеш и на околната среда.

Енергоспестяващите уреди изразходват минималното количество електричество, което е нужно, за да изпълнят задълженията си. Оттам идва и пестенето на енергия - не защото използваш уредите по-рядко, а заради тяхната ефективност. 

Спестяваш пари

Намаленото електричество означава и по-ниски сметки. Със спестените пари ще имаш възможността да си купиш по-нови електроспестяващи уреди. Или да отидеш на мечтаната почивка.

Ако в момента нямаш планове да сменяш уредите си, започни с малките неща, а именно - крушките. Винаги взимай електроспестяващи крушки за осветителните тела у дома и офиса.

Друг вариант е да избереш програма на пералнята, с която да переш със студена вода, с което може да спестиш над 100 лева на година. Ако все пак решиш да вземеш нов телевизор, можеш да намалиш до 40-60% от използваното електричество от сегашния ти апарат.

Старите уреди консумират много електричество по време на постоянната готовност за работа (работен режим Stand-By), докато новите уреди консумират значително по-малко.

Пазиш природата

Устойчивото развитие зависи от пълноценното използване на природните ресурси. Използването на енергоспестяващи уреди намалява експлоатацията на природни ресурси, както и замърсяването. Тези ресурси включват газ, нефт, въглища и вода. 

Използването на ефикасни електроуреди, вместо горенето на дърва и въглища, би подобрило състоянието на въздуха. А спестяването на енергия в големи количества може да има същия ефект върху природата като спирането на колите и камионите от движение за цяла година. И всичко това започва с правилния избор в магазина.

Kачество на живот 

Може и да не виждаш електричеството и промяната в потреблението, но със сигурност ще усетиш разликата в ежедневието. Проучвания показват, че с енергоспестяващи уреди, потреблението може да се намали с около 56%.

По този начин не само ще намалиш сметката си за ток, но и ще помогнеш и на планетата. Енергийната ефективност - да правиш повече с по-малко електричество - е в полза за теб, обществото и света.

Разбери още как да намалиш сметките си за ток, а също и как можеш да избереш телевизор от ново поколение.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации