Лични финанси

За какво да внимаваш, когато си купуваш автомобил

Публикувано на 13 март 2018 от Веселина Евтимова

За какво да внимаваш, когато си купуваш автомобил

Когато си изправен пред избора за покупка на автомобил, имаш нужда от план и няколко насоки, за да превърнеш този проект в успешен за теб и бюджета ти.

Време ти е за смяна на колата? Искаш да направиш разумна покупка, но не познаваш добре устройството на автомобила, нито имаш познат дилър на автомобили, който да ти помогне в избора. Не се притеснявай, задачата не е непосилна. Довери се на базовите си познания, инстинкта си и на нашите съвети.

Бюджетът е важен

Очертай границите на разполагаемия си бюджет. Съветваме те да разпределиш не повече от 20% от месечния доход на домакинството ти за покупката на автомобила. Сумата трябва да включва  месечните разходи за обслужване и гориво на желания автомобил. Пресметни и необходимите средства за застраховки. Можеш ли да си го позволиш? Ако отговорът ти е „да“, премини към следващата стъпка.

Направи списък

Състави списък с предпочитаните от теб марки автомобили. Попитай близки приятели дали имат информация за избраните от теб коли. Не губи ценно време в съвети, а направи проучване, в което да откриеш всичко за желаните марки. Не се предоверявай на форуми, т.к. най-често мненията не са на професионалисти. Посети уебсайтовете на производителите, както и независими атомобилни информационни сайтове, за да оцениш характеристиките на автомобила, които са важни за теб.

Подготви се за оглед на автомобила

Независимо дали ще купуваш нов или употребяван автомобил, нашият съвет е да се довериш на проверени автокъщи и дилъри на автомобили. Посети всички места, които си набелязал или са ти препоръчали, сравни оферти, прецени дали човекът, който ти продава колата, е надежден. Поискай препоръки от клиенти, ще ти бъдат от полза.

За какво да внимаваш, когато търсиш употребяван автомобил

На първо място, провери за ръжда под колата. Не е купувай кола с ръжда. Може и да си мислиш, че това е козметичен дефект, който лесно ще отстраниш, но имай предвид, че този разход може да ти излезе солен. Провери гумите и джантите. Бъди наблюдателен за неравномерно износване на гумите. Ако забележиш такова, това може да е знак за проблем с джантите или окачването на автомобила.

Огледай добре колата отвън. Бъди нащрек за следи от боядисване - те може да са заличител на безобидни драскотини, но може и да са прикрити удари на автомобила. Обърни внимание на интериора. Не е приятно да се возиш в износена дамаска на седалките или с петна по тавана на автомобила. Много от караните автомобили имат и по-голямо износване на педалите, топката на скоростния лост и волана.

Провери и километража. Ако той показва малко изминати километри, а интериорът на колата е значително изхабен, може да става дума за манипулуране на километража от страна на продавача. Провери какво се случва под капака на автомобила. Добрите автокъщи и дилъри държат на хигиената под капака. Ако забележиш заоблени или липсващи гайки и болтове,това може да е сигнал за лоша поддръжка на автомобила.

Тест драйв

Не подценявай тестовото каране на автомобила дори и да се налага да го заплатиш. Поискай да запалиш ти колата, а не да се качиш при запален двигател. Провери чистачките, водата за чистачките, светлините, радиото и климатика. Бъди наблюдателен при включване на климатика. Когато го включиш не трябва да има спад в мощността на двигателя или странен шум.

Не забравяй да обърнеш внимание на трансмисията. Ако автомобилът е с автоматични предавки, то той не трябва да се колебае при смяна на скоростите. При ръчната скоростна кутия лостът трябва да се движи гладко. Провери спирачките. Не е добър сигнал, педалът на спирачката да потъва до пода. Не забравяй да обърнеш внимание и на ръчната спирачка.

Слушай внимателно - всеки един необичаен шум може да е сигнал за проблем. Разбира се проблемът може да не струва много, но все пак ще даваш пари за автомобил, защо да не купиш възможно най-добрия.

Преглед от техническо лице

Ако имаш възможност, прави огледите с човек, който разбира от механика на автомобили и  запознат с основните проблеми. След като си избрал автомобила и видимо няма проблеми, трябва да се прегледа и в сервиз. Тъй като това е разход, който се поема изцяло от купувача, много хора предпочитат да си го спестят. Но дори и професионални механици биха могли да пропуснат някой сериозен дефект в автомобила, ако не се погледне на стенд и със специализирана апаратура.

Колкото по-щателна е проверката, толкова повече ще се разбере за техническото състояние на автомобила. Дори този разход да ти се струва излишен, спестяването му може да доведе до много по-сериозни разходи в последствие. Ако автомобилът е по-нов и със сервизна история, може да се направи проверка по VIN номера (номер на рама) в оторизирания дилър на марката за датата на първа регистрация, извършваното обслужване и ремонти, но само ако е извършвано в оторизирани на марката сервизи.

Ако не разполагаш с цялата сума за покупка на автомобил, винаги може да разчиташ на отговорен кредитор в лицето на БНП Париба Лични Финанси. Ние ще помогнем да осъществиш покупката и да се насладиш на шофирането.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации