Лични финанси

Лятната почивка – мисия възможна

Публикувано на 26 юни 2020 от Добрияна Караджова

Лятната почивка – мисия възможна

Не бързай с лека ръка да се отказваш от мечтания отдих.

През 2020 г. много хора се притесняват, че ще се наложи да пропуснат лятната почивка поради наближаващата световна икономическа криза или моментната липса на средства.

Предлагаме ти няколко финансови съвета, с които все пак почивката може да стане възможна:

1. Планирай отпуската си

В случай, че през изминалите месеци се е наложило да изразходваш цялата си налична отпуска, можеш да си направиш удобен график, като отдъхваш през почивните дни шести или двадесет и   втори септември. Ако работиш на смени или два на два можеш да се размениш с колегите си. Възможно е и да помолиш своя работодател за ден-два почивка с уговорката да оставаш след работно време.

2. Планирай бюджета си

След като се ориентираш за датите за почивка, е необходимо да планираш бюджета си. В сметките включи всички необходими изчисления – бензин, винетка, слънцезащитна и друга козметика,  дрехи и медицинска застраховка. След това пресметни финансите си за нощувки, храна и джобни разходи.

3. Избери мястото

След като разполагаш с бюджет, е важно да избереш мястото за отдих. В случай, че не разполагаш с достатъчно средства за луксозен хотел, би могъл да отседнеш в бунгало, каравана, частен дом или вила под наем. Направи си резервация, като предварително се уговориш с наемодателя си как да процедираш при форсмажорни обстоятелства. Уточни се предварително за начина на плащане, размер на капарото, доплащане за климатик, детско креватче и домашен любимец, ако ще водиш деца или куче със себе си.

4. Огледай района

Планирай къде ще се храниш и определи приблизително необходимите разходи за храна, така, че да отговарят на бюджета ти. Проучи дали наблизо има банков клон или банкомат, за да ги посетиш при необходимост. Определи предварително сумата за забавления според мястото, така че да не надвишаваш разходите си. Провери за наличие на аптека или лекарски кабинет в района.

5. Отдели средства

Можеш да заделяш всеки месец по малко средства за почивката си. В случай, че те отново не достигат, би могъл да прибегнеш до малък потребителски кредит, но така че да не те затруднява през следващата година.

Приятна ваканция!

Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Здравей, аз съм Добрияна Караджова

Работя в компанията малко повече от две години в отдел Телепродажби като кредитен консултант.


Как управлявам финансите си?

Управлявам финансите си с внимателно и предварително месечно и годишно планиране на бюджета си – както личния си, така и този на цялото семейство.

Още мои публикации