Лични финанси

Управление на личните финанси в 4 стъпки (за начинаещи)

Публикувано на 20 януари 2016 от Катя Делипавлова

Управление на личните финанси в 4 стъпки (за начинаещи)

Умението да управляваш парите си означава да осъществяваш дългосрочните и краткосрочните си цели с лекота, да се наслаждаваш пълноценно на реализираните си планове, и да се радваш на финансова стабилност.

Ето 4 идеи, които ще ти помогнат да се научиш умело да управляваш финансите си и да извлечеш максимална ползва от доходите си:

№1 Създаване на бюджет

Съставянето на бюджет е първата стъпка, когато искаш да сложиш финансите си в ред. Това е тема, за която често говорим в блога и сме обяснявали защо е важно да имаш месечен бюджет, и как да го съставиш. За целта можеш да си помогнеш с готови онлайн приложения, които ще те улеснят в управлението на личните финанси.

№2 Дневник на разходите

Следващата стъпка е да разбереш за какво харчиш парите си.

В началото можеш да си водиш дневник на ежедневните разходи и да описваш всичко, което си похарчил. След като имаш ясна представа какви са ти разходите, ще можеш да разбереш какво да ограничиш и от какво можеш да спестиш.

А когато става въпрос за бъдещи разходи, а не текущи, е важно да бъдат планирани напред във времето. Например, ако ти предстои ремонт и си решил да го финансираш с потребителски кредит, трябва да прецениш за какъв период ще го изплатиш. Така ще можеш да разпределиш разхода за следващата 1 или повече години и да го планираш предварително в бюджета си. Същото се отнася и за проекти като покупка на автомобил, екскурзия в чужбина и дори образование.

№3 План на месечните плащания

Много е важно да правиш плащанията по месечните си задължения навреме, за да избегнеш начисляване на лихви за просрочията.

Това са отнася както за комуналните услуги, така и за погасяването на потребителските ти кредити, кредитни карти и други. Така ще си спестиш излишните, непланирани разходи, и ще изградиш добра кредитна история.

Често обаче се случва да плащаш различни месечни такси на различни доставчици и това в един момент може да стане объркващо. Същото се отнася и за изплащането на няколко заема. В първия случай, можеш да потърсиш общ доставчик, например на интернет и телефон, и така да се възползваш от пакетна отстъпка. Що се отнася до изплащането на кредитите ти,  обединяването им към една финансова институция, също може да оптимизира бюджета ти.

№4 План за спестяване

След като знаеш каква част от доходите ти ще покрият задължителните ти месечни разходи, ще можеш лесно да прецениш и каква сума да спестиш.

Тайната на добрата мотивация за спестяване е да не мислиш за това колко трябва да отделяш всеки месец, а за това какво ще постигнеш, след като спестиш определената сума. Представяй си крайната цел всеки път, когато се колебаеш дали си заслужава да заделиш определената сума.

След като знаеш основните стъпки за това как да управляваш личните си финанси, можеш да направиш и нашият тест: „Какво е финансовото ти здраве?“

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации