Лични финанси

Умело планиране на ремонта

Публикувано на 13 април 2022 от Методи Пейков

Умело планиране на ремонта

Ремонтът вкъщи може да се превърне в кошмар. Но с добро планиране и няколко правилни стъпки тази сложна за някои хора задача, може лесно да бъде решена.

Стъпка 1: Определете точно целта на ремонт
Най-напред се консултирайте какво точно има нужда от ремонт. За целта разпитайте различни майстори и вижте дали мненията им се припокриват. Възможно е да се окаже, че трябва да се ремонтира повече от предвиденото. Или пък да нямате нужда от всичко предложено.

За да сте сигурни, съберете колкото може повече мнения от приятели, роднини и интернет. Можете да попитате и съседа, който миналия месец смени дограмата и ремонтира банята.

Стъпка 2: Направете бюджет

След като разберете какво точно ще ремонтирате, направете изключително прецизен бюджет, така както го описахме в частта за финансирането на големи проекти. Все пак, и тук има няколко специфични съвета:

  • Поискайте оферти от поне трима майстори. Това е безплатно, но ще ви даде ценен ориентир.
  • Поискайте оферти с разбивка – една цена за труд и отделна за материали.
  • Изберете майстора по цената на труда като не вземате най-евтиния.
  • Опитайте се да намерите майстор с препоръки.
  • Преценете дали няма да ви е по-изгодно да купите материалите сами. Ако се доверите на майстора, искайте касови бележки за всяка покупка.

  • Прегледайте офертите и колкото и да не разбирате, нищо не ви пречи да идете в близкия строителен хипермаркет и да проверите тези материали толкова ли струват, дали не могат да се заменят с по-евтини и наистина ли имате нужда от тях. Тук могат да ви помогнат продавач-консултантите в магазина.

  • Подпишете договор с майстора на базата на офертата за труд и материали. Направете плащанията така, че да давате пари само за свършена работа.

Стъпка 3: Осигурете пари за ремонта 

Възможен вариант е да използвате спестени пари. Тази опция, колкото и да е примамлива, има своите недостатъци. Най-големият е, че ще останете без заделени средства за непредвидени разходи. Например, по време на ремонта, може да се наложат други спешни разходи, за които няма да имате пари.

Друга опция е да кандидатствате за потребителски кредит от банка. Това е един от най-популярните варианти. С БНП Париба Лични Финанси може удобно да финансирате проекта си с бърза онлайн заявка на сайта.

След като подготвите бюджета и осигурите парите, започнете ремонта. Съветваме ви да не се отклонявате от първоначалния план. Така не само, че ще приключите по-бързо, но и няма да надхвърлите бюджета.
Успех!

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации