Лични финанси

Споделят ли мъжете и жените общи финансови навици?

Публикувано на 25 февруари 2016 от Катя Делипавлова

Споделят ли мъжете и жените общи финансови навици?

Рамит Сети, автор на книгата „Ще те науча да бъдеш богат“, провежда проучване за финансовото мислене сред своите читатели и ето до какви изводи достига:

Проучването установило, че 58% от мъжете се чувстват уверени за финансите си, докато същото се отнася за 44% от жените. Освен това, 33% от дамите се тревожат за състоянието на личните си финанси, спрямо 18% от мъжете.

Основните различия, според американски финансови анализатори, се отнасят до навиците на двата пола:

• Жените се съсредоточават върху по-дългосрочни и не парични цели. Мъжете, които често са по-конкурентни по природа, са склонни да се фокусират върху краткосрочните запаси в портфейлите си.

• Жените взимат по-трудно решения и обмислят повече покупките си. Мъжете действат независимо и са по-склонни към импулсивни покупки или инвестиции.

• Дамите са по-податливи на обучения по лични финанси. Повечето жените са по-възприемчиви към финансови съвети и консултации, отколкото мъжете.

Миналата година и ние проведохме проучване, което показва какви кредитни продукти използват мъжете и жените и кой прибягва по-често до финансиране с потребителски кредит. Повече можеш да научиш от Той и Тя: Различни или еднакви, когато ползват кредит?

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации