Лични финанси

Споделят ли мъжете и жените общи финансови навици?

Публикувано на 25 февруари 2016 от Катя Делипавлова

Споделят ли мъжете и жените общи финансови навици?

Рамит Сети, автор на книгата „Ще те науча да бъдеш богат“, провежда проучване за финансовото мислене сред своите читатели и ето до какви изводи достига:

Проучването установило, че 58% от мъжете се чувстват уверени за финансите си, докато същото се отнася за 44% от жените. Освен това, 33% от дамите се тревожат за състоянието на личните си финанси, спрямо 18% от мъжете.

Основните различия, според американски финансови анализатори, се отнасят до навиците на двата пола:

• Жените се съсредоточават върху по-дългосрочни и не парични цели. Мъжете, които често са по-конкурентни по природа, са склонни да се фокусират върху краткосрочните запаси в портфейлите си.

• Жените взимат по-трудно решения и обмислят повече покупките си. Мъжете действат независимо и са по-склонни към импулсивни покупки или инвестиции.

• Дамите са по-податливи на обучения по лични финанси. Повечето жените са по-възприемчиви към финансови съвети и консултации, отколкото мъжете.

Миналата година и ние проведохме проучване, което показва какви кредитни продукти използват мъжете и жените и кой прибягва по-често до финансиране с потребителски кредит. Повече можеш да научиш от Той и Тя: Различни или еднакви, когато ползват кредит?

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации