Лични финанси

Шест съвета как почивката в чужбина да е по-евтина

Публикувано на 9 август 2017 от Веселина Евтимова

Шест съвета как почивката в чужбина да е по-евтина

На пръв поглед дребни разходи, могат да оскъпят пътуването ни в чужбина. Ето част от тях и съвети как можем да ги избегнем.

Разходите при пътуване се трупат неусетно. Едно евро за нещо дребно тук, две за друго там и изведнъж се оказва, че бюджетът за пътуването ни в чужбина е силно надхвърлен. Има как да избегнеш някои от най-често срещаните разходи и дори да спестиш пари, без това да се отрази на удоволствието от екскурзията.

Обмени пари предварително

Добре е, когато тръгваш на екскурзия да имаш изготвен бюджет. Той трябва да включва пари за храна, посещение на забележителности, музеи и такива за подаръци и сувенири. Когато събереш цялата сума, добави 10% за непредвидени разходи и обмени парите си преди да тръгнеш. Така няма да ти се налага да използваш кредитната или дебитната си карта за пари в брой и ще спестиш такси за теглене на банкомат и превалутиране. Кредитната карта е добро решение за плащане на покупки в магазини, тъй като тогава не се начисляват такси за трансакцията. Например, кредитните карти на БНП Париба Лични Финанси могат да се ползват във всички търговски обекти от системата на MasterCard.

Носи си лекарства

В малък несесер приготви най-необходимите лекарства–за настинка, главоболие, коремни болки и така нататък. За това има няколко причини. В някои страни се иска рецепта за популярни болкоуспокояващи и няма да ти ги дадат без преглед от лекар. Освен това, може лекарството, което търсиш да е с друго търговско наименование и аптекарят да се затрудни да ти помогне. Не на последно място, може да има и съществена разлика в цените.

В несесера сложи и лепенки за мазоли и памук. Да, тях ще ги откриеш във всяка аптека, но защо да даваш 2-3 евро, когато така или иначе ги имаш вкъщи?

Вземи си бутилка за вода

Водата може да се превърне в сериозен разход, особено ако през лятото си в някоя южна страна и по цял ден обикаляш музеи и други забележителности. Само си представи, ако всеки ден даваш по 4-5 евро за бутилирана вода, колко ще се съберат накрая. Затова си носи бутилка или термос и си ги пълни от чешмите.

Не купувай сувенири близо до забележителностите

Цените на сувенирите по сергиите до туристическите атракции могат да са с до 50% по-високи, отколкото в някое малко магазинче на две преки от тях. Затова леко се отклони от обичайните маршрути и ще можеш да направиш доста изгодни покупки.

Проучи какво можеш да разгледаш безплатно

Много европейски музеи имат дни с безплатен вход. Преди да тръгнеш, виж дали няма да можеш да спестиш от билети. Имай предвид, че обикновено в тези дни е доста натоварено и проучи възможностите за онлайн резервация на посещението. Така освен парите за вход, ще спестиш и чакане.

Храни се в ресторанти, в които ходят местните

Да, много е примамливо да седнеш на централния площад на някой европейски град, но така ще платиш поне с 30% повече. Затова за обяд и вечеря избирай местата ,в които ходят местните жители. Обикновено те са по-изгодни, а и храната е по-вкусна. А ако все пак държиш да седнеш точно до катедралата във Флоренция, например, не го прави за да се наобядваш, а за да изпиеш едно кафе.


Ако следваш тези идеи, ще можеш да спестиш сериозна сума и да си купиш по-голям сувенир от пътуването или да се насладиш на хубава вечеря с бутилка качествено вино. И ако си решил да изкараш отпуската си в чужбина, ти предлагаме да видиш 
как кредитната карта помага при пътуване и колко струват ваканциите в Гърция и Флоренция.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации