Лични финанси

Шест съвета как да спестиш пари през лятото

Публикувано на 19 юни 2017 от Веселина Евтимова

Шест съвета как да спестиш пари през лятото

Често се харчим повече покрай летните отпуски и пътувания. Но има начин и през ваканционния сезон да управляваме разумно парите си.

Съвсем нормално е, през лятото човек да се отпусне и да не контролира много стриктно разходите си. Това е времето на пътуванията, на спонтанните уикенди извън града, на по-честите излизания с приятели навън. Така в един момент неусетно установяваме, че бюджетът започва да мига „на червено“. За да избегнем това, ти предлагаме няколко съвета как да спестим пари през лятото.

Не изключвай климатика

Много хора, изключват климатика, когато излизат за работа. Това не е добра идея, защото през деня жилището се нагрява и вечер устройството трябва да работи на по-голяма мощност, за да охлади. Затова е по-добре да го настроиш да поддържа определена температура през деня. Така ще спестиш около 10% от сметката си за ток.

Възползвай се от дългия ден

Вместо да прекараш деня си на дивана и да включиш телевизора и лаптопа, излез навън да се разходиш, караш колело или просто да се видиш с приятели в близкия парк. Така хем ще си на въздух и ще се заредиш с положителни емоции, хем няма да харчиш ток.

Остави колата в гаража

Възползвай се от хубавото време и ходи пеша колкото може повече. Да, времето за придвижване от и до работа може да се удължи, но със сигурност една разходка ще е по-приятна и тонизираща от престоя ти в задръстванията. Не само ще спестиш пари от гориво, но и ще допринесеш за чистия въздух в населеното място, в което живееш. Не забравяй, че ще имаш цяла зима да караш своя автомобил.

Поливай по тъмно

Ако си на вилата, ще трябва да поливаш цветята и дръвчетата, които грижливо си посадил. Съветваме те да го правиш рано сутрин или късно вечер. От една страна така е по-добре за растенията. От друга, така ще намалиш загубите на вода. Проучвания показват, че ако се полива в светлата част на деня, разходът на вода се увеличава с 10-15%, заради изпаряването на капките. 

Опознай населеното място, в което живееш

Да, уикенд до дестинация, известна със забележителностите си е изкушаваща идея. Но помисли с колко разходи е свързана – път, нощувки, храна, такси за музеи  и други атракциони. А можеш да получиш подобно преживяване и на мястото, където живееш. В по-големите градове има  организирани безплатни турове, в които можеш да се включиш. Ако живееш в по-малко населено място, можеш да организираш излет и да се насладиш на хубавото време и местната природа.

Планирай разходите си

Завършваме с най-важния съвет – планирай, колкото е възможно по-внимателно. Предвиди пари за почивка, за излизане, за спорт и други забавления. Направи си бюджет и гледай да го спазваш. Така и ще изкараш страхотно лято,а и финансите ти няма да са на червено.

 А ако установиш недостиг на средства по някое перо, винаги можеш да го запълниш с потребителски кредит за лични цели. Така ще можеш да планираш по-добре личния си бюджет и ще разполагаш с пари за почивката.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации