Лични финанси

Съвети за незабравима коледна приказка във Виена

Публикувано на 3 декември 2014 от Катя Делипавлова

Съвети за незабравима коледна приказка във Виена

Застудя и първите снежинки ни напомнят, че най-хубавото време през годината – Коледа, е все по-близо.

Всеки, който е пътувал до Виена в края на годината, е категоричен, че ако искаш наистина да усетиш магията на празниците с аромата на греяно вино, печени кестени, захаросани плодове и отвсякъде да звучи празнична музика, то това е правилното място.

Как да стигнеш?

Има няколко варианта да стигнеш до Виена – автобус, самолет, автомобил или влак за приключенски настроените.

Пътуването с автобус излиза на доста приемлива цена, но имай предвид, че има нощен преход. Минава се през Сърбия и Унгария, като общото разстояние от София до Виена е около 1000 км.

Ако си с кола, в зависимост от това колко време си отделяш за почивка и колко време ще отнеме преминаването на границите, пътуването ще отнеме между 11 и 15 часа.

Със самолет, разбира се, е много по-кратко и по-удобно, но цените на билетите са доста високи през този период. Дори и нискотарифните компании предлагат оферти, които се доближават до традиционните авиопревозвачи.

И така, вече си във Виена

Още щом пристигнеш в "града на валса", ще усетиш с всичките си сетива Коледа. Градът ще ти се стори като голяма елха, която не спира да блести. По улиците се носят аромати на печени плодове, канела и борови клонки.

Избери си хотел в близост до централните площади на града, като площад „Мария Терезия“ или до търговската улица „Марияхилферщасе”. В тези райони има 3-звездни и 4-звездни хотели на приемливи цени.

Друг вариант са хостелите, които са близо до метрото. Ако се поразровиш в интернет, можеш да откриеш хостели със самостоятелни стаи с бани, които като качество на услугите се доближават до хотелските, и цените са много изгодни.

Забележителностите

Коледна Виена сама по себе си е една огромна забележителност – феерия от цветове, музика и аромати.

Препоръчваме ти за придвижване да използваш услугите на обществения транспорт, особено ако не познаваш града. Можеш да си вземеш карта за 72 часа, с която да се движиш навсякъде и то на съвсем изгодна цена.

Ето и местата, които задължително трябва да посетиш докато си във Виена:

Дворецът Белведере

Започваме с двореца "Белведере". Той е един от символите на бароковата архитектура. В него могат да се видят зали, изцяло покрити с позлата, скулптури от Средновековието и най-богатата колекция от картини на известния художник Густав Климт.

Операта

Разбира се, не може да си във Виена и да не посетиш операта. Неоренесансовата сграда е един от символите на града. В нея се провежда известният Коледен бал, който е едно от най-бляскавите празнични събития. Ако имаш интерес, можеш да посетиш някой от многобройните спектакли, посветени на празниците.

Зоологическата градина

Следваща спирка от приказната коледна Виена е Зоологическата градина, разположена в парка на двореца Шьонбрун. Това е най-старият зоопарк в света. Разполага с 4600 животни от 480 вида, на площ от 17 хектара. Виенският зоопарк е един от двата в Европа, които разполагат с големи панди. Там е роден и първият представител на чаровните китайски мечета в Европа. Сред най-интересните атракции е павилионът "Борнео", в който се поддържат влажност и температура на дъждовна гора и могат да се видят на живо уникалните представители на тази екосистема.

Пратерът

Не пропускай и най-стария увеселителен парк в Европа – "Пратер", със символа на Виена – Виенското колело. Там може да се посети театър, цирк, музей на восъчните фигури, вивариум, планетариум. Освен увеселителен парк, „Пратерът” включва и панаирно градче, природен парк, заведения, като историческото кафене "Лустхауз" (основано през 1783 г.), бирарията "Щвайцерхаус" с 500 места на открито, и други.

Коледните базари

Отдели си един ден, в който да се потопиш изцяло в коледния дух, като посетиш виенските коледни базари. Интересното е, че почти всеки по-голям площад се превръща в такъв, но задължителните са: „Фраюнг”, който е най-старият, „Музеумсквартиер” и „Нойбаущрасе”. Базарите отварят към края на ноември и работят до Коледа, като всеки си има индивидуално работно време, което е добре да се провери предварително. Някои продължават и като новогодишни, и затварят чак през януари.

Коледният базар, който заслужава най-голямо внимание, се намира пред кметството. Там можеш да видиш, а и да купиш, най-невероятни играчки за елха. Отвсякъде се разнася ухание на коледни сладки и пунш. Честно казано, трудно е да спазваш диета, ако посетиш това място.

Най-очарователната част от базара е в самото кметство. Там са издигнати няколко работилнички за деца. Като малки джудженца, те майсторят сладки, играчки и какво ли още не. А после гордите родители могат да купят изделията на децата си. Препоръчваме ти да посетиш пазара вечерта, когато ще видиш коледната украса в целия ѝ невероятен блясък. Тук може да опиташ и известните виенски коледни специалитети, сладки и греяно вино.

Посещението на Коледна Виена е преживяване, което се помни за цял живот. За много хора това е сбъдната мечта и потапяне в една красива приказка. Приказка, която се повтаря всяка година, но е винаги различна и все по-пищна.

Освен заради прекрасната си столица, алписката част на Австрия я прави и предпочитана дестинация за изгодна ски ваканция.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации