Лични финанси

Съвети за незабравима коледна приказка във Виена

Публикувано на 3 декември 2014 от Катя Делипавлова

Съвети за незабравима коледна приказка във Виена

Застудя и първите снежинки ни напомнят, че най-хубавото време през годината – Коледа, е все по-близо.

Всеки, който е пътувал до Виена в края на годината, е категоричен, че ако искаш наистина да усетиш магията на празниците с аромата на греяно вино, печени кестени, захаросани плодове и отвсякъде да звучи празнична музика, то това е правилното място.

Как да стигнеш?

Има няколко варианта да стигнеш до Виена – автобус, самолет, автомобил или влак за приключенски настроените.

Пътуването с автобус излиза на доста приемлива цена, но имай предвид, че има нощен преход. Минава се през Сърбия и Унгария, като общото разстояние от София до Виена е около 1000 км.

Ако си с кола, в зависимост от това колко време си отделяш за почивка и колко време ще отнеме преминаването на границите, пътуването ще отнеме между 11 и 15 часа.

Със самолет, разбира се, е много по-кратко и по-удобно, но цените на билетите са доста високи през този период. Дори и нискотарифните компании предлагат оферти, които се доближават до традиционните авиопревозвачи.

И така, вече си във Виена

Още щом пристигнеш в "града на валса", ще усетиш с всичките си сетива Коледа. Градът ще ти се стори като голяма елха, която не спира да блести. По улиците се носят аромати на печени плодове, канела и борови клонки.

Избери си хотел в близост до централните площади на града, като площад „Мария Терезия“ или до търговската улица „Марияхилферщасе”. В тези райони има 3-звездни и 4-звездни хотели на приемливи цени.

Друг вариант са хостелите, които са близо до метрото. Ако се поразровиш в интернет, можеш да откриеш хостели със самостоятелни стаи с бани, които като качество на услугите се доближават до хотелските, и цените са много изгодни.

Забележителностите

Коледна Виена сама по себе си е една огромна забележителност – феерия от цветове, музика и аромати.

Препоръчваме ти за придвижване да използваш услугите на обществения транспорт, особено ако не познаваш града. Можеш да си вземеш карта за 72 часа, с която да се движиш навсякъде и то на съвсем изгодна цена.

Ето и местата, които задължително трябва да посетиш докато си във Виена:

Дворецът Белведере

Започваме с двореца "Белведере". Той е един от символите на бароковата архитектура. В него могат да се видят зали, изцяло покрити с позлата, скулптури от Средновековието и най-богатата колекция от картини на известния художник Густав Климт.

Операта

Разбира се, не може да си във Виена и да не посетиш операта. Неоренесансовата сграда е един от символите на града. В нея се провежда известният Коледен бал, който е едно от най-бляскавите празнични събития. Ако имаш интерес, можеш да посетиш някой от многобройните спектакли, посветени на празниците.

Зоологическата градина

Следваща спирка от приказната коледна Виена е Зоологическата градина, разположена в парка на двореца Шьонбрун. Това е най-старият зоопарк в света. Разполага с 4600 животни от 480 вида, на площ от 17 хектара. Виенският зоопарк е един от двата в Европа, които разполагат с големи панди. Там е роден и първият представител на чаровните китайски мечета в Европа. Сред най-интересните атракции е павилионът "Борнео", в който се поддържат влажност и температура на дъждовна гора и могат да се видят на живо уникалните представители на тази екосистема.

Пратерът

Не пропускай и най-стария увеселителен парк в Европа – "Пратер", със символа на Виена – Виенското колело. Там може да се посети театър, цирк, музей на восъчните фигури, вивариум, планетариум. Освен увеселителен парк, „Пратерът” включва и панаирно градче, природен парк, заведения, като историческото кафене "Лустхауз" (основано през 1783 г.), бирарията "Щвайцерхаус" с 500 места на открито, и други.

Коледните базари

Отдели си един ден, в който да се потопиш изцяло в коледния дух, като посетиш виенските коледни базари. Интересното е, че почти всеки по-голям площад се превръща в такъв, но задължителните са: „Фраюнг”, който е най-старият, „Музеумсквартиер” и „Нойбаущрасе”. Базарите отварят към края на ноември и работят до Коледа, като всеки си има индивидуално работно време, което е добре да се провери предварително. Някои продължават и като новогодишни, и затварят чак през януари.

Коледният базар, който заслужава най-голямо внимание, се намира пред кметството. Там можеш да видиш, а и да купиш, най-невероятни играчки за елха. Отвсякъде се разнася ухание на коледни сладки и пунш. Честно казано, трудно е да спазваш диета, ако посетиш това място.

Най-очарователната част от базара е в самото кметство. Там са издигнати няколко работилнички за деца. Като малки джудженца, те майсторят сладки, играчки и какво ли още не. А после гордите родители могат да купят изделията на децата си. Препоръчваме ти да посетиш пазара вечерта, когато ще видиш коледната украса в целия ѝ невероятен блясък. Тук може да опиташ и известните виенски коледни специалитети, сладки и греяно вино.

Посещението на Коледна Виена е преживяване, което се помни за цял живот. За много хора това е сбъдната мечта и потапяне в една красива приказка. Приказка, която се повтаря всяка година, но е винаги различна и все по-пищна.

Освен заради прекрасната си столица, алписката част на Австрия я прави и предпочитана дестинация за изгодна ски ваканция.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации