Лични финанси

Ролята на джобните за финансовото възпитание

Публикувано на 30 септември 2016 от Катя Делипавлова

Ролята на джобните за финансовото възпитание

Джобните пари, които даваме на децата, са ценен инструмент за тяхното финансово възпитание. Ето и конкретни практически насоки как да използваш този инструмент:

Първи крачки към спестяването

В основата на бюджетирането стои правилното разпределение на личните финанси – за покриване на разходите и спестяване.

В случая личните финанси на детето са неговите джобни и за да се научи да спестява част от тях, е добре сумата, която му даваш, да е малко по-голяма от дневните му нужди.

Например, ако за храна в училище са му необходими 2 лева, дай му 3 лева. Важно е да му обясниш, защо получава повече пари и как може да ги използва – или да ги похарчи за допълнителни покупки през деня, или да ги спести, за да си купи нещо по-скъпо след време. Покажи му с нагледен пример как, ако спестява всеки ден по 1 лев, в края на седмицата ще има 5 лева – а те ще му стигнат за любимото списание или друга желана вещ. В по-ранна възраст за децата е по-лесно да възприемат стойността на парите чрез вещите, които притежават. Затова ефектът от финансовото възпитание ще е положителен, ако получи конкретен измерител на паричната равностойност.

Бонусна система за постижения

Друга полезна практика за финасова грамотност е да създадете заедно „бонусна схема“.

Това означава да определите минимален размер на джобните и към него да добавяте пари за постигнати постижения. Например, 5 лева при отлични оценки през седмицата или добро представяне на състезание или олимпиада по даден предмет. Така детето ще се научи, че усилията се възнаграждават.

Разбира се, може да има и обратна страна. При слаби резултати бонусите отпадат или временно се намалява базовият размер на джобните. Тук е важно да обясниш на детето, че така мама и татко изкарват своите доходи и затова е добре да свикне отрано с подобна система на възнаграждение.

Управление на спестените пари от джобни

Ако видиш, че детето се справя добре с парите и пести, можеш да му помогнеш да управлява по-добре спестяванията си.

Добър подход е да го научиш да планира какво иска да си купи. След като направи списък, разделете по-дребните покупки, като нова тениска, от по-големите, като видео игра. Определете две различни касички – една за големите и една за дребните покупки. Така детето само ще преценява в коя да слага повече от спестените пари в зависимост от желанията си.

Тук е важно да покажеш, че ще може да разчита и на помощ от теб. Например, ако не му достига определена сума за голяма покупка, можеш да му помогнеш, при условие, че се справя добре в училище, да речем.

Още идеи и насоки за финансовото възпитание на децата, можеш да разгледаш и в нашия наръчник по финанси за деца.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации