Лични финанси

Грижа за автомобила през зимата

Публикувано на 9 февруари 2018 от Веселина Евтимова

Грижа за автомобила през зимата

Зимата не смята да си тръгва все още, а ти предстоят пътувания и ски ваканция. Колата ти подготвена ли е за зимно шофиране?

Лесно е да вземаш за даденост нещо, което работи без проблем. Очакваш автомобилът да ти осигури вярна служба всеки ден. Когато обаче е студено, любимото превозно средство може да не успее да се справи с условията навън. Предлагаме ти следните прости стъпки за подготовка за колата за зимата.

Провери маслото

Това е най-старият съвет в учебниците и всички го знаят. Ето защо е и един от най-пренебрегваните, особено през зимата. Маслото е от изключително важно значение за ефикасната работа на двигателя. Провери какво е нивото му и, ако е необходимо, долей още или направо го смени. Няма да е лошо да провериш и маслените си филтри, но ще трябва да посетиш автосервиз за тази процедура.

Провери гумите

Независимо дали времето е студено или мокро, едно е сигурно- пътищата ще бъдат хлъзгави. Увери се, че зимните ти гуми са с точния размер. Не забравяй, че минималната дълбочина на грайфера е 4 мм. Ако планираш да използваш автомобила си само в града, това ще ти е достатъчно, но за чести пътувания до ски пистите и зимните курорти е добре да предвидиш и вериги.

Зареди радиатора

Независимо от сезона, радиатора на колата си иска поддръжка. През зимата е особено важно да използваш антифриз, тъй като той ще предпази течността в охладителната система от замръзване. За всеки случай дръж в резерва малко течност в багажника, ако ти се наложи да досипваш в движение.

Паркирайте колата си  умно

Най-добрият вариант да си спестиш дългото почистване на сняг от колата е да я паркираш на закрито. Идеалният вариант е да го направиш в гаража си. Ако не притежаваш гараж, можеш да си вземеш под наем за няколко месеца, докато зимата свърши. Ако това не е опция за теб, потърси удобно местенце, под навес или широка стряха или навес, където да паркираш.

Използвай автомобила си редовно

Може да си мислиш, че е разумно през зимата да зарежеш автомобила и да го замениш с градския транспорт, но това ще е грешка. Неизползваната кола през зимата може да доведе до големи неприятности. Увери се, че поне веднъж в седмицата я караш, като  не забравяш да даваш на автомобила си необходимото време да загрее. По този начин има по-малък шанс акумулатора да падне или спирачките ти да замръзнат.

Напомняме ти, че един от най-изгодните периоди за покупката на нов автомобил са зимните месеци, когато цените падат осезаемо. Не се притеснявай за финансирането им, защото можеш да използваш нашите автотокредити Нова и 3+.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации