Лични финанси

Грижа за автомобила през зимата

Публикувано на 9 февруари 2018 от Веселина Евтимова

Грижа за автомобила през зимата

Зимата не смята да си тръгва все още, а ти предстоят пътувания и ски ваканция. Колата ти подготвена ли е за зимно шофиране?

Лесно е да вземаш за даденост нещо, което работи без проблем. Очакваш автомобилът да ти осигури вярна служба всеки ден. Когато обаче е студено, любимото превозно средство може да не успее да се справи с условията навън. Предлагаме ти следните прости стъпки за подготовка за колата за зимата.

Провери маслото

Това е най-старият съвет в учебниците и всички го знаят. Ето защо е и един от най-пренебрегваните, особено през зимата. Маслото е от изключително важно значение за ефикасната работа на двигателя. Провери какво е нивото му и, ако е необходимо, долей още или направо го смени. Няма да е лошо да провериш и маслените си филтри, но ще трябва да посетиш автосервиз за тази процедура.

Провери гумите

Независимо дали времето е студено или мокро, едно е сигурно- пътищата ще бъдат хлъзгави. Увери се, че зимните ти гуми са с точния размер. Не забравяй, че минималната дълбочина на грайфера е 4 мм. Ако планираш да използваш автомобила си само в града, това ще ти е достатъчно, но за чести пътувания до ски пистите и зимните курорти е добре да предвидиш и вериги.

Зареди радиатора

Независимо от сезона, радиатора на колата си иска поддръжка. През зимата е особено важно да използваш антифриз, тъй като той ще предпази течността в охладителната система от замръзване. За всеки случай дръж в резерва малко течност в багажника, ако ти се наложи да досипваш в движение.

Паркирайте колата си  умно

Най-добрият вариант да си спестиш дългото почистване на сняг от колата е да я паркираш на закрито. Идеалният вариант е да го направиш в гаража си. Ако не притежаваш гараж, можеш да си вземеш под наем за няколко месеца, докато зимата свърши. Ако това не е опция за теб, потърси удобно местенце, под навес или широка стряха или навес, където да паркираш.

Използвай автомобила си редовно

Може да си мислиш, че е разумно през зимата да зарежеш автомобила и да го замениш с градския транспорт, но това ще е грешка. Неизползваната кола през зимата може да доведе до големи неприятности. Увери се, че поне веднъж в седмицата я караш, като  не забравяш да даваш на автомобила си необходимото време да загрее. По този начин има по-малък шанс акумулатора да падне или спирачките ти да замръзнат.

Напомняме ти, че един от най-изгодните периоди за покупката на нов автомобил са зимните месеци, когато цените падат осезаемо. Не се притеснявай за финансирането им, защото можеш да използваш нашите автотокредити Нова.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации