Лични финанси

Ръководство как да купиш най-добрия лаптоп за училище

Публикувано на 10 октомври 2017 от Веселина Евтимова

Ръководство как да купиш най-добрия лаптоп за училище

Независимо от възрастта или професията, лаптопите се превърнаха в един от най-важните и необходими технически инструменти в ежедневието ни.

Това важи и за всички ученици, без значение какво учат, кой клас или курс са те. Всеки ученик и студент се нуждае от електронна помощ, в лицето на лаптопа или таблета, за да се справи по-добре с различните задачи в образованието си.

Избирането на подходящ лаптоп, който отговаря на нуждите ти, е също толкова важно, колкото и самото му купуване. Преди да се отправиш към магазина, не търси просто изгодни оферти. Добре обмисли за какво ще го ползваш и обърни внимание на параметри като бързина, софтуер, големина и дори тежестта му.

Подготвихме ти списък с основните характеристики, които трябва да вземеш под внимание и да обмислиш, преди да купиш лаптопа си.

Цената

Това несъмнено е най-важната характеристика. Преди да го купиш е добре да определиш бюджетна рамка и да търсиш идеалната за теб машина в определения диапазон.
Нашият съвет е да не правиш компромис с качеството, защото колко по-добър е лаптопът, толкова по-дълго и добре ще ти върши работа.

Размер и дизайн

Размерът и формата на лаптопа са друг важен фактор, който трябва да вземеш предвид. Ако ти е необходим за графична работа и визуализации, е добре да избереш такъв с възможно най-висока резолюция и размер, като 17 инча. От друга страна, ако ще го използваш в клас или на лекции, е добре да е по-компактен с размери между 13 и 15 инча и непременно да е лек.

Операционна система

Този привидно незначителен аспект може да се окаже жизненоважен, след като купиш лаптопа. Въпреки че операционната система може да бъде променена, винаги е препоръчително да я избереш предварително. Понастоящем най-популярните на пазара са Windows и Mac OS.

Ако имаш дълъг списък с приложения, които трябва да бъдат инсталирани на новия ти лаптоп, тогава машината за теб е Windows. Благодарение на обширната поддръжка на приложенията, персонализирането и лесната работа.

Другият ти евентуален избор е MacOS, която, според някои, е най-изисканата компютърна операционна система на пазара.

Експерти твърдят, че използването на ресурсите в Mac OS е по-добро от това при Windows. Разбира се и тя има своите недостатъци. Основният е, че не всички популярни програми имат Mac версии. Освен това, Mac не позволява нивото на персонализиране, достъпно при Windows.

Конфигурация

Въпреки че не е задължително лаптопът да е най-мощният, е добре да избереш такъв, който може да ти предложи бързина и добра работа. Затова се насочи към възможно най-ново поколение процесор като i7 на Intel.

RAM и хард диск

По отношение на оперативната памет, RAM, важи правилото на Мечо Пух „Колкото повече, толкова повече“. За училищни цели, 8GB RAM са напълно достатъчни, но за дизайн или обработка на видео файлове - е добре да са поне два пъти повече.

Ако няма да съхраняваш големи файлове, се насочи към лаптоп със SSD хард диск. Вярно е, че са по-скъпи, но пък осигуряват по-бърз достъп до информацията ти и харчат по-малко ток от батерията. А и винаги може да си вземеш външен диск за съхранение на по-стари файлове и архив.

Живот на батерията

И накрая, издръжливата батерията винаги е допълнително предимство. Ако държиш на това, те съветваме освен да четеш характеристиките от производителя, прегледай и няколко ревюта онлайн, за да видиш дали наистина батерията ще издържи обещаните 5 до 7 часа работа.

Ако държиш на тези характеристики, може да ти бъде трудно да се вместиш в малък бюджет. Не се притеснявай за това, защото можеш  да купиш желания от теб лаптоп по три различни начина – със своята кредитна карта, с потребителски кредит или като го вземеш на изплащане.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации