Лични финанси

Работещата майка: вдъхновение в модерния свят

Публикувано на 18 март 2019 от Веселина Евтимова

Работещата майка: вдъхновение в модерния свят

Повечето модерни жени са изправени пред труден избор: дали да се отдадат на работата си или да останат вкъщи да гледат децата.

Последните проучвания показват, че децата с двама работещи родители могат да пораснат по-добре подготвени за работната среда. А кой не иска да е положителен пример за децата?

Повечето модерни жени са изправени пред труден избор: дали да се отдадат на работата си или да останат вкъщи да гледат децата. Труден е, защото те не знаят как изборът им ще се отрази на децата. Тази дилема е още по-тежка в България, където патриархалните ценности са много важни. Цели 81% от запитаните в проучване за полово равенство на „Евробарометър“ смятат, че жената трябва да бъде домакиня и да се грижи за семейството си. За сравнение, средният европейски показател по въпроса е 44% в полза на твърдението.

Как се отразява на децата работата на майката? В по-развитите европейски икономики жените отдавна са част от работната сила. Ето защо вече има достатъчно данни за жените в работната среда, а и се събира все повече. Всяка година количеството жени, които се включват активно в бизнеса расте и това има положително въздействие не само върху икономиката, но и върху самите жени и децата им.

За много представителки на нежния пол идеята да оставят семейството и да се отдадат на работа е свързана с труден избор. Някои се притесняват, че няма да успеят да балансират успешно работата и личния си живот. За майките е още по-трудно да оставят децата си и се чудят дали това няма да има негативно влияние върху развитието им. Но последните данни са обнадеждаващи. Оказва се, че деца с двама работещи родители порастват готови за предизвикателствата на работното място.

Резултатите от последното проучване на Harvard Business School разкриват, че дъщерите на работещи родители изкарват с 23% повече от дъщерите на жените, които си стоят вкъщи. Освен това те стигат до по-високи нива в йерархията на работното място. Над 33% от тях са мениджъри или супервайзъри, в сравнение с 25% от жените с майки домакини.

Работещите майки са модел за подражание и на синовете си. Освен това им помагат да изградят по-чувствително отношение и възпитават мъже, които разбират по-добре трудностите, пред които са изправени съвременните жени. Когато момчетата станат част от работната среда, те подкрепят повече жените и равноправието в офиса и е по-вероятно да създадат дом, в който момичетата да се развиват успешно.

Да оставиш детето си на детска градина има и други предимства. Изследванията показват, че децата, които са отгледани от работещи майки, развиват по-бързо социални, вербални и двигателни умения на по-ранна възраст, защото повечето от тях се социалзират от по-рано.

В България данните на НСИ за 2017 година сочат, че заетите лица на възраст 15-64 години са 70.6% мъже и 63.1% жени. Поколението, което в момента си пробива път на пазара на труда е именно това, което е отгледано с по-голямата си част от работещи майки. Техният успех носи спокойствие на майките, които се притесняват да се върнат на работа след като са родили, и на жените, които не искат да рискуват кариерата за семейството си.

Същевременно много компании разбират колко е важно за жените да бъдат по-гъвкави и правят работната среда по-съвместима с личния живот. Умният бизнес знае, че когато подкрепя работещите родители, той подпомага създаването на утрешните лидери.

А за допълнителна финансова подкрепа, не забравяй, че можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси - кандидатствай удобно и лесно онлайн.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации