Лични финанси

Практически съвети за избор на велосипед

Публикувано на 22 август 2016 от Лили Николова

Практически съвети за избор на велосипед

Лятото е най-подходящият сезон за разходка с колело в парка или в планината заедно с приятели или със семейството. А знаеш ли как да избереш подходящия за теб велосипед?

Предлагаме ти някои базови насоки какво да гледаш, когато избираш колело, което да отговаря точно на твоите нужди и в същото време да е разумна покупка. Ето кои са те:

Къде и колко често ще караш велосипеда?

Важно е да си дадеш ясна сметка за какво ще го използваш. Карането в града, в планината или на специална писта е много различно. Затова и велосипедите са с различни характеристики и съответно цените варират значително.

Помисли и колко често ще караш колелото. Ако ще го ползваш всеки ден, за да ходиш на работа, добре е да инвестираш по-голяма сума в модел от по-висок клас. Но ако го купуваш за 3-4 излизания месечно в близкия парк, можеш да се насочиш към велосипед на по-разумна цена.

Какво определя цената?

Основните фактори, които определят цената са: вид на рамката, спирачките, амортисьорите и скоростите. Към тях можем да добавим педалите (дали са метални или пластмасови), седалката (има скъпи и евтини), вида на каплите (т.е. „джантите“ на гумите) и така нататък.

Рамката на колелото е един от най-скъпите елементи. Тя може да е стоманена или алуминиева. Предимството на първите е по-ниската цена, а на вторите намаленото с до 30% тегло на велосипеда. Разбира се това се отразява и на цената. Прилично колело със стоманена рамка може да се намери на цена 250-350 лева, докато сходни модели с алуминиева започват от 550-600 лева.

Спирачките са друг ключов елемент. И докато с рамката може да се направи компромис, то с механизма за спиране – не. Все пак става дума за собствената ти безопасност. Съветът ни е да инвестираш в колело с добри дискови спирачки. Най-евтините модели дискови спирачки са 40-50 лева, а най-скъпите са няколкостотин, но те са за професионалисти в екстремното планинско колоездене.

Важно е и какъв механизъм за смяна на скоростите ще избереш. Тук не трябва да се колебаеш – има един утвърден световен лидер, който ще ти препоръчат във всеки магазин за велосипеди.

Колко струва добро колело?

Цената на един наистина добър байк, който ще ти служи дълго и надеждно, започва от 700-750 лева. Тук говорим за колело с алуминиева рамка, добри спирачки и надеждни скорости. Ако искаш екстремен велосипед, с който да можеш да се спускаш по планински пътеки, ще трябва да приготвиш над 1 000 лева, а някои модели са дори над 2000 лева.

Да, доброто колело е скъпа покупка, но си заслужава. Ако се грижиш добре за него, то ще ти служи много време и постепенно инвестицията ще се изплати. Не ти препоръчваме най-евтините модели – те са тежки, с по-евтини елементи, а и не изглеждат много добре. Затова ако не разполагаш с достатъчно пари в брой или не искаш да харчиш спестяванията си, можеш да помислиш и за покупка на изплащане с потребителски кредит. Така ще се сдобиеш с най-подходящия за теб велосипед срещу разумна месечна вноска.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации