Лични финанси

Потребителят с буква Р

Публикувано на 29 юни 2020 от Петко Палазов

Потребителят с буква Р

Кредитната карта може да бъде добра подкрепа за всеки тип потребител.

На всеки се е случвало в даден момент да се окаже в ролята потребителя с буква Р – разумен, друг път рaзсеян, а понякога дори емоционалното ни пазаруване е водило до разточителство, което по-дисциплинираните от нас биха сравнили с разсипничество. Хубавото все пак е, че има помощник, на когото да разчитаме във всяка от тези ситуации и това е кредитната ни карта.

Разумният потребител

За хората, които планират детайлно месечния си бюджет и следят внимателно разходите, които правят, тя е отличен вариант, който им предоставя възможност да имат на разположение необходимите средства, когато е налице непредвидена ситуация, изискваща спешни разходи. В този случай кредитният лимит е „аварийният фонд”, който експертите в сферата на личните финанси определят като задължителна крачка към постигането на финансова стабилност.

Не е за пренебрегване и фактът, че в повечето случаи финансовите институции, издатели на платежния инструмент, предлагат и застраховка, като при кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси с нея са защитени не само плащанията по картата, но и допълнитени рискове като загуба на документи и кражба на пари.

3D Secure кодът на картата гарантира сигурното разплащане в Интернет посредством допълнителен цифров код, с който картодържателят потвърждава притежанието ѝ и по този начин се осигурява спокойното пазаруване онлайн без притеснения от злоупотреби.

Разсеяният потребител

Ако редовно се налага да издирваш мястото, на което си оставил ключовете от дома и не са единични случаите, когато трескаво търсиш къде си оставил портфейла с всички документи, то кредитната карта ще допринесе за това да бъдеш една идея по-спокоен за личните си средства – с нея не носиш пари в брой, които би могъл да изгубиш, но за сметка на това правиш плащания до размера на разполагаемия кредитен лимит. Дори да се окаже, че картата е изгубена или открадната незабавно можеш да се свържеш с нейния издател, който да я блокира и да бъде предотвратена некоректната ѝ употреба.

Разточителният потребител

За потребителите с „широки пръсти” кредитната карта би могла да бъде верен помощник при изграждането на по-добра финансова дисциплина, която да сложи в ред личните им финанси. Известяването със СМС за осъществените трансакции и получаването на ежемесечно извлечение е прекрасна възможност за това във всеки един момент да си наясно за какво и колко харчиш, което е в основата на доброто управление на твоите финанси. Така можеш отговорно да планираш бюджета си и да намалиш част от разходите, които не са необходими.

Гратисният период е най-добре да бъде използван за покриване на натрупаните през изминалия месец задължения и да не бъдат начислени лихви, като активните потребители дори могат да печелят от редовното използване на кредитната карта чрез генерирането на точки по различните програми за лоялни клиенти или така наречените „cash-back” функционалности, въз основа на които банката връща процент от сумата, която е използвана за покупки или други трансакции.

Използвана отговорно, кредитната ни карта се превръща в нашия верен асистент при управлението на средствата ни във всяка ситуация.

Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

Здравей, аз съм Петко Палазов

От две години съм юрисконсулт в съдебен отдел на БНП Париба Лични Финанси.


Как управлявам парите си?

Разумното и отговорно управление на личните финанси ми дава свобода да се занимавам с нещата, които са наистина важни за мен и да осъществявам плановете си. Убеден съм, че финансовата грамотност може да помогне на всеки от нас да постигне начина на живот, към който се стреми.

Още мои публикации