Лични финанси

Подготви колата за зимата - упътване за момичета

Публикувано на 12 декември 2018 от Валентина Райнова

Подготви колата за зимата - упътване за момичета

Добрата подготовка е ключът към успеха.

Добрата подготовка е ключът към успеха в почти всяко едно начинание: от безупречния грим до спокойното пътуване с децата. И след като безгрижното лято отдавна отмина, време е да подготвим не само гардероба си за зимата, но и автомобила си.

Щом шаловете и шапките са вече в употреба, а кремовете за подхранване на кожата са съобразени със студения вятър и постоянно понижаващата се температура, значи е време да помислиш и за колата. Зимата е тежкият сезон за колите (не само за собствениците им) и изискват повече внимание. Започни подготовката още в началото на есента, за да си спестиш време и да си осигуриш спокойствие преди да е паднал първият сняг. Днес ти предлагаме списък с петте най-важни неща, за които трябва да се погрижиш преди да поемеш на път през сезона на ароматните супи, топлите ботуши и дебелите чорапогащници.

Основата

Всяко упътване за гримиране започва с … основата. Това има своя еквивалент при колите: преди да подкараш колата (особено на дълъг път), провери нивото на маслото. Долей, ако е необходимо. Това е особено важно при смяната на сезоните и е много важно да работи за колата. Ако искаш да си напълно сигурна, че всичко е наред с колата, най-добре иди направо в сервиз да ти сменят маслото и маслените филтри. Иди в сигурен сервиз и за още по-голямо удобство, плати направо с кредитната си карта.

Платформите

Не е лесно да паднеш грациозно, нали? Без зимни гуми си като с тънки токчета на дебел лед. В най-тежките зимни дни винаги обуваш ботушите с дебела и сигурна подметка. Трябва да направиш същото и за колата си. Смени летните гуми със зимни като провериш дали са точният размер. Минималната дълбочина на грайфера е 4 мм.

Аксесоарите

Коко Шанел ни съветва, че преди да излезеш от вкъщи, трябва да се погледнеш в огледалото и да махнеш един от аксесоарите. Това е полезен съвет, но не го прилагай за колата. Тъкмо обратното - не забравяй да предвидиш вериги в багажника си. Дори да пътуваш само в града, по-добре е да се подсигуриш. Провери дали имаш още и спрей за размразяване на ключалките и уплътненията, лопатка, метла за почистване на снега, одеяло и фенерче. Сигурни сме, че имаш достатъчно място в багажника.

Течностите

Е, нямаме предвид червеното вино, което върви с падащите есенни листа и дъждове. Изключително важно е да подготвиш колата си за студения сезон с правилните течности. Докато за твоето тяло е важно да пиеш поне по 1.5 литра вода на ден, за охладителната система е задължително да е пълна с антифриз. Така ще предотвратиш замръзването на течността и технически проблеми. Не забравяй да сипеш от зимната смес и на резервоара за чистачките. И като споменахме чистачки: увери се, че са в изправност. Големите температурни амплитуди се отразяват зле на гумите им и често имат нужда от смяна. Провери дали твоите са готови за дъждовете и снеговете.

Енергията

Колкото повече спортуваш, толкова повече енергия имаш? Същото е и с автомобила ти: колкото повече го караш, толкова по-зареден е акумулаторът. Както и при тренировките, хубаво е да даваш и на колата си време да загрее. Така ще си спестиш проблеми като замръзнали спирачки и паднал акумулатор. Когато палиш колата, увери се, че всичко е изключено (радио, вентилация и други), за да запалиш по-лесно. Е, ти може и да нямаш много енергия през зимата, но пък имаш верния си спътник на четири гуми, който ще се погрижи да стигнеш докъдето трябва.

Това са нашите пет практични съвета за подготовка на колата за сезон есен/зима 2018. Но както казва Ив Сен Лоран, „Модата избледнява, стилът е вечен.“ А добре поддържаната кола винаги е стилна. Ако мислиш, че е време за смяна на автомобила, разгледай нашите предложения за автокредит за нова или употребявана кола, защото през зимата падат не само температурите, но и цените на автомобилите.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации