Лични финанси

Пет съвета за парите, когато си на 20

Публикувано на 24 ноември 2016 от Катя Делипавлова

Пет съвета за парите, когато си на 20

Обикновено на 20 човек вече има собствени доходи и разполага с повече пари от джобните. Но те трябва да се управляват разумно.

Ето няколко съвета от специалистите в потребителското кредитиране на БНП Париба Лични Финанси:

Планирай месечния си бюджет

Когато започнеш да изкарваш пари сам, идва изкушението да харчиш без някой друг да те ограничава и така спечеленото с труд, неусетно се топи.

Затова ти препоръчваме да започнеш да си определяш месечен или седмичен бюджет за харчене и да се стремиш да не го надвишаваш.

Сподели жилището си

Тук вариантите са два – да поживееш с родителите си или да си намериш съквартиранти.

Знаеш ли, че над 80% от дипломиращите се студенти в САЩ се връщат в домовете на родителите си? В това няма нищо срамно, тъй като им дава възможност да пестят пари преди да са направили кариера. Така, когато доходите им се повишат, имат финансовата сигурност, която да им позволи да се изнесат на квартира или да помислят за закупуване на собствено жилище.

Ако все пак да живееш с родителите си не е вариант за теб, то тогава е добре да споделиш жилището си с приятели. Така ще си поделите наема и сметките, а и ще бъде по-весело.

Не отлагай плащания

Няма как да нямаш плащания, които трябва да покриваш всеки месец. Това могат да са вноски по кредитна карта, за стока, която си купил на изплащане, за покупка на автомобил или на битови сметки. Съветваме те да не забавяш нито едно плащане. Затова в момента, в който вземеш заплата, изчиствай всички задължения. Така ще се погрижиш за изграждането на добра кредитна история. А тя от своя страна ще ти позволи в бъдеще да се възползваш от финансовите продукти, от които имаш нужда и то при по-добри условия.

Задели си фонд за спешни случаи

Никой не е застрахован от спешни разходи. Затова е добре да имаш заделени пари, до които да имаш бърз достъп. Това може да са прибрани в някое чекмедже пари в брой, някаква сума отделена в специална дебитна карта или депозит. Сам решаваш каква да е тази сума, но е добре да е поне 400-500 лева.

Застраховай се

Това е друга мисъл, която е далече от съзнанието на 20 годишните, но не я пренебрегвай. Ако започнеш да заделяш пари в комбиниран застрахователно-инвестиционен продукт, след време ще разполагаш с много прилична сума. Отделен въпрос е компенсацията при евентуална злополука или заболяване.

Това са 5 лесни за реализиране идеи, които ще ти дадат финансова сигурност. А ето и още полезни идеи за управление на личните финанси и съвети как да не стискаш зъби до заплата?

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации