Лични финанси

Перфектната езикова ваканция през лятото

Публикувано на 14 юли 2015 от Катя Делипавлова

Перфектната езикова ваканция през лятото

Езиковият курс в чужбина е страхотна възможност за екскурзия и професионално самоусъвършенстване в същото време. Какво по-хубаво от това да съчетаеш приятното с полезното?

В забързаното ежедневие често не можем да отделим достатъчно време за специализиран курс, било то езиков или с друга професионална насоченост. Друг ограничаващ фактор може да бъде и таксата за съответното обучение. Ето защо най-голямото предимство на комбинацията от лятната отпуска с професионален курс е в спестяването както на бюджет, така и на време.

Кои са най-подходящите дестинации за перфектна езикова ваканция? Ето няколко идеи:

Научи английски в Малта

Типичната дестинация за изучаване на английски е Англия, но защо да не съчетаеш ученето с плажа. През последните години Малта спечели популярност с образователните си програми и привлича не само туристи, които искат да се насладят на прекрасните плажове, но и такива, които желаят да изучават и усъвършенстват английския си език. Подобна ваканция можеш да организираш сам или с помощта на туристическа агенция, която има изготвени пакети. С втория вариант ще можеш да се възползваш от отстъпки, както за курса, така и за самолетните билети.

Обикновено тези ваканции са за период от 2 до 4 седмици в зависимост от програмата, която предпочиташ.

Можеш да избираш от няколко варианта за настаняване: в приемно семейство, хотел или общежитие към училището. Малтийските приемни семейства, ще ти осигурят закуската и вечерята, а локацията им е винаги съобразена, така че да са наблизо до учебното заведение, където са уроците.  Ако искаш да си по-самостоятелен, твоят вариант е хотел или общежитие. При тях цената обаче обикновено е и по-висока. За да се спреш на правилния вариант за теб, трябва да предвидиш предварително бюджета си и да го разпределиш между разходите за курса, настаняването и транспорта.

Практикувай италианския в Италия

Ако искаш да научиш или усъвършенстваш езика на любовта, няма друго по-подходящо място на света от Италия. Освен, че ще научиш този така красив език, ще се запознаеш с многовековната история на романтичната дестинация. Обикновено курсовете се провеждат в малки и спокойни градчета с живописна архитектура. Обучението е разделено на две части - основни и допълнителни следобедни занятия, които се провеждат на открито. А това прави ученето още по-приятно.

И тук курсовете се провеждат за две, три или четири седмици, като много туристически агенции предлагат и доплащане за допълнителна седмица. В пакетите влизат и екскурзии - посещаване на забележителности и музеи в града, изучаване на италианските традиции, култура, кулинария и дегустация на вина. Настаняването е в приемни семейства, като можеш да  заплатиш за пълен пансион. Лесно ще избереш най-подходящия пакет, ако предварително си заложил най-важните за теб критерии. Определи каква сума можеш да отеделиш за пътуването и всички допълнителни разходи. След това събери няколко различни оферти от агенциите, предлагащи обучение в чужбина и сравни условията в тях.

Говори френски във Франция

Още една привлекателна дестинация и чудесна възможност да се възползваш от лятната си отпуска, за да повишиш познанията си по чужд език. Обученията се провеждат в някои от най-известните университети, както и в частни училища във Франция. Обикновено в програмата са заложени и много екскурзии за опознаване на страната и практикуване на езика в естествената му среда. Някои от туристическите агенции, които организират ваканции с цел обучение във Франция, предлагат както езикови лагери , така и индивидуални програми. Настаняването отново може да бъде в приемно семейство, апартамент/хотел или общежитие. Изборът за дестинация може да бъде както между градове като Париж и Ница, така и между по-малки градчета в техните околности.

След като избереш най-подходящия за теб език, дестинация и оферта, трябва да организираш нейното финансиране. Вариантите обикновено са два – с лични средства от спестявания или с потребителски кредит. Направи си подробен план на всички плащания, свързани с обучението и изчисли необходимата сума. Ако решиш да използваш кредит за цялата инвестиция или за доплащане, можеш да провериш различните варианти с онлайн калкулатора ни.

Добре планираната езиковата ваканция ще ти донесе много емоции и знания, нови приятели и дестинации, култури и преживявания.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации