Лични финанси

Отново на училище – 4 съвета за изгодно пазаруване

Публикувано на 4 септември 2017 от Веселина Евтимова

Отново на училище – 4 съвета за изгодно пазаруване

Първият учебен ден е радостно и вълнуващо събитие за родителите и децата, подготовката му обаче често е стресиращ момент за бюджета ти.

Подготвихме 4 полезни съвета, които ще ти помогнат лесно да подредиш мислите и бюджета си, така че да организираш първия учебен ден спокойно и без напрежение.

Използвай отново

Проверката е важна – направи ревизия на вече наличното вкъщи и прецени какво може да използваш отново. Преди да се отправиш на пазар, сортирай и отдели всичко, което може да влезе в употреба. Креативността е полезна за бюджета - ако раницата на ученика ти е здрава, може да бъде повторно използвана и обновена с помощта на няколко весели текстилни стикера.

Понякога евтиното излиза скъпо. Ако инвестицията в нова раница е била малка, тя най-вероятно няма да издържи до края на учебната година и ще се наложи да купуваш нова. Вместо да даваш два пъти пари за некачествени продукти, инвестирай малко повече, за да може детето ти да използва раницата поне 2 години.

Списък с покупки

След ревизията на всичко налично, задай бюджет и направи списък на всичко необходимо. Реши колко трябва да похарчиш и се придържай към определената сума. Започни със спешните и неотложни покупки -  някои принадлежности могат да бъдат взети на по-късен етап. Включи и детето си в планирането, особено ако е по-голямо и вече знае от какво има нужда или желае. Придържай се към списъка, за да си спестиш излишни разходи от импулсивни покупки. 

На лов за оферти

Разпродажбите и офертите в интернет са добър вариант за пазаруване. Благодарение на новите технологии и начини за комуникация, можеш да купиш по-голямата част от нещата в списъка за първия учебен ден онлайн. Социалните мрежи са генератори на много групи, в които потребители продават вече ненужни дрехи, учебници и различни пособия на много ниски цени. Помисли какво можеш да продадеш и ти - така ще улесниш бюджета си. 

Освен стандартните неща от списъка като дрехи, тетрадки и пособия, на детето ти ще му е необходим мобилен телефон или компютър. Големите магазини вече предлагат изгодни оферти за техника, предназначена за ученици. Това са немалки разходи, които могат да бъдат разсрочени във времето, ако ги вземеш на изплащане или ги платиш с кредитната си карта от БНП Париба Лични Финанси.

Избери качество на добра цена 

Много от училищните стоки са излишно скъпи, заради марката на продукта. Можеш да намериш качествени продукти и на по-ниска цена. Вместо да даваш малко състояние за скъпи маркови маратонки, можеш да разгледаш българските производители на спортни стоки или да обиколиш аутлетите. Това важи и за електрониката, която можеш да вземеш и втора ръка. 

Всяко начало е вълнуващо, но не забравяй - най-важното при подготовката за първия учебен ден е да пазаруваш организирано и умно. Придържай се към списъка, търси оферти, отстъпки или посети сайтовете за обяви, в които можеш да продадеш и свои неизползвани вещи.

А можеш и да не натоварваш семейния си бюджет излишно и да разсрочиш всички покупки, като ги финансираш с потребителски кредит.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации