Лични финанси

Нова кола – колко плащаме, за да „се вземем”?

Публикувано на 12 август 2022 от Методи Пейков

Нова кола – колко плащаме, за да „се вземем”?

Казват, че човек и добре да живее се жени... за нова кола. За това може да има много причини – необходима ни е по-голяма поради появата на нов член в семейството. Или повишението в работата ни задължава да е по-луксозна. Или искаме да е по-икономична, за да не гледаме как парите ни изхвърчат през ауспуха. Или русата съседка казва, че може да бъде возена само в кабриолет. Или просто ни е писнало от стария таралясник.

Понякога да си вземеш нова кола причинява повече главоболия, отколкото една сватба. И въпросът не е само в цената на возилото, а в „мръсните” тайни и неочаквани разходи, които могат да изскочат. Тук ще ви помогнем да избегнете повечето от тях и да се радвате на дълъг и щастлив живот с новата си авто придобивка.

Стъпка 1: Изберете марка, модел и година на производство според приблизителния си бюджет

Когато човек реши да смени колата, той обикновено има в главата си няколко основни параметъра:

➡️Ориентировъчен бюджет
➡️Страна на произход и поне 2-3 марки, които харесва.
➡️Модел от всяка марка.
➡️Тип двигател.
➡️Година на производство.

Първата важна стъпка е да степенувате желанията си и тогава да се разровите в сайтовете за продажба на автомобили. Например:

➡️Автомобил 1: немски, марка Х, модел Y, дизел, след 2009 г., до 9 000 лв.
➡️Автомобил 2: японски, марка Z, модел V, бензин след 2010 г., до 9 000 лв.

Сега вече можете да разгледате сайтовете с обяви. Съветът ни е да пропуснете тези без снимка – ако не показват колата, значи има нещо, което не е за гледане. Ако не откриете автомобил, който влиза във вашия бюджет, започнете отначало и понижете някой от критериите. Например потърсете кола, която е 1-2 години по-стара или не толкова луксозен модел /ако сте гледали BMW Серия 5, разгледайте и Серия 3/.

Ако сте харесали кола и искате да я видите на място, проверете в интернет форумите мненията за автокъщата – ако търговецът не е ОК, бързо ще откриете поток от критики, а ако мненията са малко, това често е знак, че всичко е наред. Много е важно при огледа да ви разрешат и пробно шофиране на колата. Ако ви откажат, по-добре се насочете към друг търговец или автомобил.

При този test drive не се ограничавайте само до 15 минути кръгче из квартала. Ако имате възможност, пробвайте колата в различни състояния – от бавно каране до рязко ускорение на булевард. Освен това, задължително направете и 2-3 паркирания, за да прецените видимостта и маневреността.

Ако всичко е наред и сте открили кола на цена, която ви устройва разберете колко още трябва да платите за да я подкарате.

Стъпка 2: Колко ще струва реално

Покупката на автомобил е свързана и с редица допълнителни разходи. Ако сте избрали Автомобил 1 от Стъпка 1, към примерната цена от 9 000 лв. Трябва да добавите и:
➡️Първоначален оглед в сервиз. Ако смятате, че имате достатъчно знания, можете да го направите и сами, но все пак ви съветваме да идете до избран от вас /а не препоръчан от търговеца/ сервиз, където да тестват двигателя и ходовата част.
➡️На базата на огледа от сервиза ще ви кажат и какви първоначални ремонти трябва да направите. Те са различни в зависимост от състоянието на автомобила. По принцип се смята, че колкото по-нова и скъпа е една кола, толкова по-евтин ще е първоначалният ремонт, но за това никога няма гаранция.
➡️Не забравяйте, че има няколко задължителни неща, особено ако колата е втора употреба и без сервизна книжка. Сменете масло и филтри, а ако автомобилът е над 5 годишен, и ангренажния ремък. Ако колата е на старо, вижте дали има нужда от нови гуми и изправяне на джантите. При смяната на гумите, направете и реглаж на преден и заден мост.
➡️Предвидете средства и за такси по прехвърляне и регистрация. Тук влизат и нотариалните и еко такси.
➡️Ако смятате да направите застраховка „Каско”, ще трябва да сложите и звукова аларма, тъй като това е изискване на повечето застрахователни компании.
➡️След това можете да сключите и застраховка. Проверете и дали колата има валидна „Гражданска отговорност”. Ако няма, предвидете пари и за нея.

Така се получават допълнителни например 3 000 лв. към първоначалната цена от 9 000 лв. и общата примерна сума набъбва до 12 000 лв.

Стъпка 3: Осигуряване на парите

Сега трябва да осигурите 12 000 лв. За това има три варианта:
➡️Вариант 1: ако общата примерна сума от 12 000 лв. ви се струва твърде висока, започнете отново от Стъпка 1 и изберете друга марка, модел или година на производство.
➡️Вариант 2 е да имате спестени пари, с които да купите колата. В този случай рискувате да останете без спестявания за реакция ако се наложат спешни разходи. Затова можете да вземете цялата или част от сумата на кредит. Така ще разсрочите плащането на колата във времето. Освен това, ще можете и да планирате спокойно семейния си бюджет занапред, тъй като ще знаете всеки месец каква сума ще трябва да платите. При това ще разполагате и със спестявания.
➡️Вариант 3: ако нямате спестени пари, но можете да си позволите кредит и държите на избраната кола, можете да вземете автомобила на лизинг. Недостатъкът в този случай е, че докато не я изплатите, колата реално не е ваша, а е на лизинговата компания.

Друга възможност е да ползвате специализиран потребителски кредит за покупка на автомобил, каквито вече се предлагат и в България от някои небанкови финансови компании. При това с много изгодни лихви.

Ако решите да вземете кредит от банка рискувате да изгубите много време в попълване на документи и изчакване на одобрение. Така може колата да бъде продадена на някой друг.

Съветваме ви внимателно да проучите условията по кредита – лихви, самоучастие, такси и т.н.При избора на кредит, внимателно преценете дали размерът на месечната вноска ви устройва. Все пак през годината, новият автомобил може да се повреди и да се наложи да извадите пари за тежък ремонт. Затова е добре да имате свободни пари средства и след плащането на вноската. Освен това, ви съветваме ви ако изтеглите заем, да не е за повече от срока, в който планирате да си купите нова кола.

Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Здравей, аз съм Методи Пейков

Занимавам се с маркетинг и комуникации.
Как управлявам финансите си?
Като млад човек се опитвам да следя какви разходи имам и каква част от финансите си мога да спестявам за бъдещи идеи и проекти.
Още мои публикации