Лични финанси

Нова година – нови планове: 7 стъпки, за да ги реализираш през 2015 г.

Публикувано на 16 декември 2014 от Катя Делипавлова

Нова година – нови планове:  7 стъпки, за да ги реализираш през 2015 г.

Останаха ли ти неосъществени планове за следващата година?

Обикновено с наближаването на края на годината започваме да си правим равносметка за постигнатите успехи и за срещнатите трудностите през изминалите 12 месеца. 

А след равносметката обикновено започваме да планираме какво искаме да променим от 1-ви януари на следващата година. 

Независимо дали промените са свързани с нереализирани планове през изминалата година или с поставянето на нови такива, лесно можеш да ги осъществиш, като следваш 7 основни стъпки:

# 1 Определи ясно целите си

Поставянето на цел или цели означава да си наясно с това, което искаш да постигнеш. Помисли какво точно се равнява на успех за теб и какъв резултат целиш в края на 2015 г. 

След като формулираш целите си, запиши ги на място, което често поглеждаш. Така ще бъдат винаги пред погледа ти и няма да ги забравиш.

# 2 Категоризирай целите си

Определи точно към кой елемент от живота ти се отнася всяка цел. Например, може да бъде свързана с физическата форма, финансовото здраве или професионалните постижения. 

Пълното отдаване на постигането на дадена цел може да окаже негативно въздействие върху другите аспекти от живота ти. Затова е добре да определиш коя цел с какъв приоритет е.

# 3 Потърси съвет

И така, вече знаеш какво искаш да постигнеш. Следващата стъпка е да „начертаеш“ пътя, по който да стигнеш до целта/целите си.

С други думи, това са действията, които трябва да предприемеш, за да постигнеш резултата, към който се стремиш. 

Това, което можеш да направиш, е да почерпиш от опита на хората, които са изминали същия път. Допитай се до специалист в дадената област или до приятел с подходящ опит. Запознавайки се с техните постижения и трудности, ще знаеш какво да очакваш и ще можеш по-лесно да планираш действията си.

# 4 Винаги планирай

При планирането трябва да вземеш под внимание всяка възможна спънка към целите ти. Разбира се, невъзможно е да предвидиш всяко малко камъче по пътя, но имайки голямата картина на потенциалните заплахи пред погледа си, ще бъдеш по-подготвен.

# 5 Бъди последователен

Не се отказвай и не позволявай нито един ден да си отиде без да си се придвижил към крайния резултат. Постоянството е ключът към крайния успех, а твоята отдаденост е единственото, което можеш да контролираш на 100% по пътя към целта.

# 6 Наблюдавай напредъка си

За да знаеш точно на кой етап си по пътя към целта, си създай „график на напредъка“. Използвай таблица, в която да отбелязваш стъпките, които преминаваш по пътя към целта. Виждайки резултата от вече положените усилия, ще ти бъде по-лесно да продължиш с изпълнението на следващите задачи.

# 7 Награждавай постиженията си

Отпразнувай всяко постижение, дори и символично, за да поддържаш вдъхновението си до край. 

Ако целта ти за 2015 г. е свързана с финансовата ти стабилност, сега е моментът да си изготвиш годишен бюджет. Той ще ти помогне да разпределяш правилно приходите си, така че всеки месец да ти остават свободни средства за спестяване.


Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации