Лични финанси

Най-важното за първия учебен ден

Публикувано на 19 август 2014 от Катя Делипавлова

Най-важното за първия учебен ден

Първият учебен ден винаги е вълнуващо преживяване. Разбира се, най-силни трепети изпитват учениците, които за първи път чуват звънеца, както и техните родители.

И докато малкият ученик се пита какво ли го чака в класната стая и дали бързо ще си намери приятели в новата среда, главите на родителите са пълни с въпроси и притеснения:

  • Купихме ли всичко нужно?

  • Дали новото бюро и стол ще са удобни?

  • Тази раница не е ли много тежка?

  • А дали не пропуснахме някой учебник?

Обикновено родителите започват да правят списъци отрано, да се срещат с учители, да разпитват познати и да търсят информация из интернет.

За да те улесним, подготвихме списък на основните  неща за малкия ученик, с който лесно можеш да провериш дали си се подготвил за първия учебен ден:

  • Раница – трябва да е с подходящ размер, за да побира всички учебници и тетрадки. Добре е да я изберете заедно с детето и да сложите вътре няколко книги. Така ще прецени дали му е удобна, когато е натоварена.

  • Спортни принадлежности – тениски, чорапи, спортен екип, обувки, предназначени само за спорт.

  • Принадлежности за хигиена и хранене - сухи и мокри кърпички, кутия за закуски и шише за вода.

  • Учебници и тетрадки - обикновено всеки преподавател е подготвил списък какво ще е необходимо на ученика. Спокойно можеш да се придържаш към него и само да заменяш запълнената тетрадка.

  • Ученически бележник – необходим е за всички ученици, без тези в предучилищен клас и 1 клас.

  • Помощни материали – несесер, химикал, моливи, скицник, подвързия за тетрадките, бои и четки, комплект за чертане, флаш памет и т.н. Всичко това са консумативи, които се чупят или губят, така че  е добре да бъде предвидена и тяхната подмяна през годината.

  • Подходящо детско или юношеско обзавеждане за стаята на ученика – бюро, настолна лампа, стол с регулираща се височина, легло и подходящ шкаф. Според психолозите удобният кът за учене е една от най-важните предпоставки детето бързо да свикне с промяната в живота му. А за да се чувства още по-добре, изберете мебелите заедно и се вслушвай в мнението му.

  • Компютър/таблет и телефон - днес тези „джаджи” са неизменна част от ежедневието. Те могат да помогнат както за усвояването на нови знания, така и за спокойствието на родителите.

  • Не забравяй да осигуриш и карта за транспорта, ако е необходимо, както и портмоне, връзка с ключове и часовник.

Освен важно събитие, изпълнено с положителни емоции, първият учебен ден е свързан и със сериозни разходи. За да не натоварваш месечния си бюджет, можеш да разсрочиш разходите  във времето, като използваш потребителски кредит за лични цели, когато ти трябва сума в брой и кредит за стока на изплащане при обзавеждането на детската стая.

Много от мебелните магазини предлагат и специални оферти за детско обзавеждане с отстъпки и промоции през септември. Можеш да се запознаеш с тях от търговските партньори на БНП Париба Лични Финанси, България.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации