Лични финанси

Наистина ли хибридните автомобили са по-изгодни?

Публикувано на 29 януари 2016 от Катя Делипавлова

Наистина ли хибридните автомобили са по-изгодни?

Хибридните автомобили имат потенциала да заместят добре познатите ни коли на традиционно гориво. Мит или реалност е, че те са по-изгодни?

Най-простият начин да разбереш дали си заслужава да имаш такава кола е, като изчислиш дали спестените пари от гориво компенсират общия разход за покупката и поддръжката й.

Основните фактори в изчислението са:

Цена

Поради по-сложната технология, повечето хибриди са на цена много по-висока от техните еквиваленти на традиционно гориво. Разходите на годишна база за хибрида също са по-високи от тези за обикновен автомобил.

Гориво

Хибридните автомобили изглеждат толкова привлекателни именно заради по-евтиното алтернативно гориво. Въпреки високите цени на традиционните горива, изчисленията показват, че за да си заслужава първоначалния разход такъв автомобил в момента, цената на горивото трябва да се повиши 6-7 пъти.

Изминати километри

Ако годишно минаваш големи разстояния, инвестицията в хибрид ще ти се възвърне в по-кратък период. И обратно, ако не „навърташ“ много километри, ще ти отнеме повече време да излезеш на плюс.

Разходи за поддръжка

Част от времето хибридите работят на горивни клетки, което намалява износването на двигателя. Това от своя страна ограничава разходите за поддръжка и ремонт. Въпреки това, хибридните батерии, както всеки тип батерии, могат да се износят след известно време. Очакванията за живота на хибридните батерии са до 200 000 км, след което мощността им пада на половина. Подмяната им струва почти колкото една кола.

Да притежаваш хибрид е природосъобразно, но скъпо удоволствие. Този тип автомобили все още са в графата автомобили на бъдещето. Да не забравяме, че и въвеждането на мобилните телефони, както и на много други технологии, започна с непосилни цени.

Само времето ще покаже кога и хибридните автомобили ще навлязат в масова употреба.

До тогава обаче, ако си решил да изпревариш събитията, и обмисляш финансиране на подобен автомобил, можеш да разгледаш условията на автокредитите ни.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации