Лични финанси

Колко струва подготовката на колата за зимата?

Публикувано на 30 ноември 2016 от Кристиана Банкова

Колко струва подготовката на колата за зимата?

Зимата вече е тук и е време да подготвиш колата си за този сезон. Днес ще ти разкажем какъв бюджет е добре да предвидиш.

Преглед

Препоръчваме ти  да започнеш с обстоен оглед на колата. Това не е годишният технически преглед, а закарване в сервиз, на който имаш доверие. Така ще разбереш в какво състояние са ходовата част, спирачките и дали двигателят работи нормално. Един такъв оглед, включително и компютърната диагностика, обикновено струва 50-70 лева.

Допълване или смяна на охладителна течност

Много е важно през зимата да смениш водата от радиатора с антифриз. Ако имаш нужда само от допълване, ще ти излезе 15-20 лева. А ако говорим за цялостно източване и напълване, ще трябва да приготвиш около 80 лева.

Течност за чистачки

Това е друга важна течност в колата. Не забравяй, че през зимата стъклата се цапат повече и трябва по-често да се почистват. А лятната течност замръзва. Затова приготви 5-7 лева и си купи 5 литрова туба с течност за зимата.

Гуми

Това е най-сериозният разход при зимната подготовка на колата, но и един от най-важните. Както знаеш гумите са единствената точка на контакт между автомобила и пътя. Затова с тях не трябва да се прави компромис. Среден клас зимни гуми за масовите автомобили струват между 70 и 90 лева за брой. Премиум моделите са над 150 лева. Добрата новина е, че можеш да си купиш гумите с потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане от нашите партньори и така да ти останат пари за зимна почивка или коледни подаръци, например.

Акумулатор

При огледа на автомобила, поискай да проверят и състоянието на акумулатора. Това е важно, защото през зимата колата пали по-трудно и има нужда от повече енергия. Ако се появи проблем, се консултирай дали можеш да го разрешиш само със зареждане. Ако се наложи смяна, имай предвид, че нов среден клас акумулатор струва 150-200 лева, в зависимост от типа автомобил.

Това са най-важните стъпки за подготовка на автомобила за зимата. А тук можеш да намериш още няколко идеи по темата. И след като си сигурен, че колата е готова, можеш да се отправиш на път към някоя топ дестинация за ски.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации