Лични финанси

Колко струва почивката в три от топ дестинациите в Гърция?

Публикувано на 22 май 2017 от Кристиана Банкова

Колко струва почивката в три от топ дестинациите в Гърция?

Остров Тасос, Неа Перамос и вторият ръкав на полуостров Халкидики, Ситония, са сред най-предпочитаните направления за почивка на българите. Ето колко би ти излязла ваканцията на тези три места.

Избрахме да ти разкажем за три от най-предпочитаните от българите дестинации за ваканция в Гърция. Представяме ти ги сега по две причини. Първо, през май и юни цените са много по-изгодни. Второ, по това време на годината температурите все още са поносими, за разлика от пика на сезона юли-август. Същото важи и за ваканция през втората половина на септември и началото на октомври.

Тасос – изгодна почивка, по-скъп транспорт

Остров Тасос е изключително достъпна дестинация. Минаваш границата през Кулата или Гоце Делчев и след по-малко от 100 километра си в околностите на безкрайно красивия град Кавала. Отдели си няколко часа, в които да се разходиш из старинните му улици, да се качиш до крепостта, от където се разкрива неповторима гледка към Средиземно море и да похапнеш в приятните таверни.

После можеш да се отправиш към ферибота за Тасос. Имаш два варианта – от пристанището на Кавала и от близкото градче Керамоти. Вторият вариант е по-добър защото е по-евтин и фериботите са по-начесто. От Керамоти транспортът на кола с трима души излиза около 25 евро в посока.

Допълнителният разход за ферибот може да бъде компенсиран от по-изгодните нощувки на Тасос. През май месец цените започват от 20-25 евро на помещение, което е много добра цена.

Цените в таверните и ресторантчетата са същите като в България, но в евро. Но пък храната е изключително вкусна и винаги е прясна. Хубавото е, че има много супермаркети, от които можеш да пазаруваш храна и напитки много изгодно, на цени, с каквито си свикнал и у нас.

Неа Перамос – близко, но по-скъпо

Неа Перамос е сред топ дестинациите за българите през последните години. Има страхотни плажове, уютни ресторантчета и всякакви условия за пълноценна почивка. Намира се близо до Кавала и това ти спестява разхода за ферибот. Но пък това се компенсира от по-високата цена на нощувката. Като цяло на континенталната част на Гърция хотелите са по-скъпи, отколкото на островите. Например цените на помещение през май започват от 35 евро. В ресторантите е същото като на Тасос.

Ситония – любимото място на българите

Вторият ръкав на Халкидики, Ситония, предлага за всеки по нещо – от шумни клубове до спокойни закътани места за почивка, далече от цивилизацията. Единственият недостатък на тази дестинация е, че е по-далече – разстоянието от София до началото на полуострова е около 430 километра. Това означава и по-голям разход за гориво. Имай предвид, че цените на горивата в Гърция са като в България – разликата е няколко стотинки, което означава, че спокойно можеш да зареждаш и в южната ни съседка, особено ако разполагаш с международна кредитна карта, която ще ти помогне за пътуването.

Много може да се говори за Ситония. А ние ти предлагаме да си припомниш нашия пътепис за тази толкова популярна дестинация и така по-лесно да планираш ваканцията си.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации