Лични финанси

Колко струва почивката в три от топ дестинациите в Гърция?

Публикувано на 22 май 2017 от Кристиана Банкова

Колко струва почивката в три от топ дестинациите в Гърция?

Остров Тасос, Неа Перамос и вторият ръкав на полуостров Халкидики, Ситония, са сред най-предпочитаните направления за почивка на българите. Ето колко би ти излязла ваканцията на тези три места.

Избрахме да ти разкажем за три от най-предпочитаните от българите дестинации за ваканция в Гърция. Представяме ти ги сега по две причини. Първо, през май и юни цените са много по-изгодни. Второ, по това време на годината температурите все още са поносими, за разлика от пика на сезона юли-август. Същото важи и за ваканция през втората половина на септември и началото на октомври.

Тасос – изгодна почивка, по-скъп транспорт

Остров Тасос е изключително достъпна дестинация. Минаваш границата през Кулата или Гоце Делчев и след по-малко от 100 километра си в околностите на безкрайно красивия град Кавала. Отдели си няколко часа, в които да се разходиш из старинните му улици, да се качиш до крепостта, от където се разкрива неповторима гледка към Средиземно море и да похапнеш в приятните таверни.

После можеш да се отправиш към ферибота за Тасос. Имаш два варианта – от пристанището на Кавала и от близкото градче Керамоти. Вторият вариант е по-добър защото е по-евтин и фериботите са по-начесто. От Керамоти транспортът на кола с трима души излиза около 25 евро в посока.

Допълнителният разход за ферибот може да бъде компенсиран от по-изгодните нощувки на Тасос. През май месец цените започват от 20-25 евро на помещение, което е много добра цена.

Цените в таверните и ресторантчетата са същите като в България, но в евро. Но пък храната е изключително вкусна и винаги е прясна. Хубавото е, че има много супермаркети, от които можеш да пазаруваш храна и напитки много изгодно, на цени, с каквито си свикнал и у нас.

Неа Перамос – близко, но по-скъпо

Неа Перамос е сред топ дестинациите за българите през последните години. Има страхотни плажове, уютни ресторантчета и всякакви условия за пълноценна почивка. Намира се близо до Кавала и това ти спестява разхода за ферибот. Но пък това се компенсира от по-високата цена на нощувката. Като цяло на континенталната част на Гърция хотелите са по-скъпи, отколкото на островите. Например цените на помещение през май започват от 35 евро. В ресторантите е същото като на Тасос.

Ситония – любимото място на българите

Вторият ръкав на Халкидики, Ситония, предлага за всеки по нещо – от шумни клубове до спокойни закътани места за почивка, далече от цивилизацията. Единственият недостатък на тази дестинация е, че е по-далече – разстоянието от София до началото на полуострова е около 430 километра. Това означава и по-голям разход за гориво. Имай предвид, че цените на горивата в Гърция са като в България – разликата е няколко стотинки, което означава, че спокойно можеш да зареждаш и в южната ни съседка, особено ако разполагаш с международна кредитна карта, която ще ти помогне за пътуването.

Много може да се говори за Ситония. А ние ти предлагаме да си припомниш нашия пътепис за тази толкова популярна дестинация и така по-лесно да планираш ваканцията си.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации