Лични финанси

Колко струва екскурзията до Флоренция?

Публикувано на 4 септември 2015 от Катя Делипавлова

Колко струва екскурзията до Флоренция?

Предстоящите почивни дни през септември са страхотна възможност да посетиш някоя нова дестинация. А защо не Флоренция? Ето какво трябва да знаеш, за да организираш незабравимо пътуване до там:

Предварителното планиране е един от ключовите фактори за запомнящо се преживяване. Другият е приятелите, с които ще го споделиш. И ако вече имаш компания за пътуването, остава да направиш план на местата, които да посетиш и за бюджета, който да подготвиш.

Бюджетът

Флоренция не е от евтините дестинации и е добре да предвидиш дневни разходи около 30-40 евро на човек. С тези пари спокойно можеш да хапнеш пица или паста в някое от многобройните заведения в центъра. Имай предвид, че в Италия обслужването често е включено в сметката и не е необходимо да оставяш бакшиш. С такъв бюджет можеш да купиш и сувенири за подарък, и да се поглезиш с джелато и прекрасно кафе.

Отделно от дневните трябва да подготвиш и пари за транспорт, настаняване и посещение на забележителности.

Как да стигнеш?

Най-удобно е да пътуваш със самолет. До Флоренция няма директни полети от България, но можеш да се възползваш от изгодните цени на една от нискотарифните компании, която лети до Болоня. При по-ранна резервация, цената за отиване и връщане е 150-170 лева на човек.

След като кацнеш в Италия, имаш два варианта за придвижване до Флоренция – с влак или с т.нар. „shuttle” автобус, който те взема от аерогарата и те оставя на 5 минути от историческия център. Няма голяма разлика във времето за пътуване и цената – около 90 минути и 20 евро.

Къде да се настаниш?

Като една от най-популярните туристически дестинации в света, Флоренция предлага огромно разнообразие от възможности за настаняване – от апартаменти под наем и хостели, до бюджетни и супер луксозни хотели. Ако сте по-голяма компания, апартамент е най-изгодната опция. Но ако си на романтичен уикенд, огледай хотелите – ще откриеш прилична двойна стая в рамките на 50-70 евро. За по-луксозно настаняване, предвиди 100-120 евро на вечер.

Най-добре е да отделиш няколко часа да прегледаш сайтовете за хотелски резервации и да избереш място, което отговаря на бюджета ти. Добрата новина е, че градът е доста компактен и дори хотелите, разположени извън туристическия център са на не повече от 10-15 минути ходене от забележителностите.

Какво да гледаш?

Флоренция е рай за почитателите на европейския ренесанс, на готическата архитектура, на изкуството и на добрата храна. Градът е събрал в себе си огромни катедрали, невероятни галерии, а забележителностите са буквално на всеки ъгъл – фонтани, скулптури, дворци и всичко, което един турист може да пожелае.

Най-важните забележителности са съсредоточени на централния площад. Това са катедралата с нейния впечатляващ купол, кулата на камбанарията и баптисерията „Св. Йоан Кръстител” с „Портата на Рая”. За всички тези забележителности, можеш да си купиш пакетен билет, който струва 10 евро.

Това са само малка част от чудесата на Флоренция. Планирай си време и за да обиколиш страхотните паркове на града, да се насладиш на невероятната храна, каквато има буквално на всеки ъгъл, и да се потопиш в неповторимата атмосфера на флорентинските пазари.

Ако планът е готов, компанията също, можеш да разгледаш и възможностите за финансиране на пътуването с потребителски кредит. Онлайн калкулаторът ни ще ти помогне да направиш симулация на различите варианти за сума и вноска, според нуждите ти.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации