Лични финанси

Колко пари ще похарчим в „Големия петък“?

Публикувано на 19 ноември 2018 от Веселина Евтимова

Колко пари ще похарчим в „Големия петък“?

Четвъртият петък на месец ноември е денят на голямото пазаруване.

Така нареченият „Черен петък“ е синоним на огромни намаления и дава старт на Коледното пазаруване. Днес ще ти разкажем от къде тръгва и какво купуват българите.

Милиони хора по света започват да правят списъци с покупки за празниците още в началото на октомври, за да са подготвени за голямото пазаруване в последния петък на ноември. Причината е, че в един специален ден има огромни намаления на всичко – от техника до дрехи и козметика и дори на автомобили. Този ден е известен като "Черен петък" и води началото си от 1952 година в САЩ. Преди около 20 години добива огромна популярност по целия свят, а в България навлиза след 2010 година.

Какъв е този ден?

Това е денят след "Деня на благодарността" в САЩ, който е един от най-популярните семейни празници в страната. Първоначално петъкът се е наричал "черен" заради огромния трафик по търговските улици. По-късно, когато денят започва да се свързва с голямото пазаруване, "черното" започва да се отнася към внушителните продажби, и съответно печалба, на търговците.

По традиция в този ден магазините обявяват впечатляващи намаления, които могат да достигнат и до 90%. Ето защо хиляди американци харчат милиарди долари за покупки. Допълнителен стимул за пазаруване е и, че в САЩ денят е почивен. Затова много хора от празничната трапеза директно се нареждат пред магазините. Логично, опашките и големият интерес водят до промяна на работното време. Някои търговци отварятв 5 или 6 часа сутринта, а други още в полунощ. Резултатът? През миналата година в САЩ за един ден са похарчени близо 8 милиарда долара във физически и онлайн магазини.

Денят в България

Денят на голямото пазаруване се наложи в България през последните 5-6 години и от тогава е най-чаканият момент в годината за шопинг маниаците. Според проучването Black Friday Global, тази година 43% от българите ще атакуват магазините за разпродажбите в този ден, което е с 11% повече в сравнение с 2017 г.

Колко и за какво ще харчим?

Според същото проучване на 23 ноември, българите ще похарчат средно малко над 400 лева. Основните им покупки се очаква да бъдат дрехи, електроника и обувки. И тъй като родният потребител обича "око да види, ръка да пипне", тази година отново се очаква засилен автомобилен трафик около моловете и пешеходен такъв в тях.

Как да избегнем тълпите?

Да пазаруваш на спокойствие е половината удоволствие, но това няма как да се случи в "Черния петък". Затова те съветваме да си направиш списък за пазаруване и да обиколиш магазините преди лудницата в края на седмицата. Така ще можеш да премериш дрехи и обувки или да тестваш телефона или камерата, които си харесал. А когато обявят намаленията, просто ги поръчай онлайн.

И накрая – знаем, че е трудно да устоиш на изкушаващите намаления и е много възможно да се поддадеш на импулсивно желание за покупка. Така можеш да надхвърлиш планирания бюджет, но и за това имаме решение. С кредитна карта от БНП Париба Лични Финанси ще можеш да направиш много изгодни покупки, дори и да не си ги планирал.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации