Лични финанси

Кога е по-добре да плащаш с кредитна карта?

Публикувано на 25 май 2018 от Веселина Евтимова

Кога е по-добре да плащаш с кредитна карта?

Има ситуации, в които е по-добре да платиш с кредитна карта, отколкото с пари в брой. Така не само, че ще спестиш време, но и покупката ти може да е по-изгодна.Ето няколко примера за такива моменти.

Покупка на стоки

Много хора си мислят защо, ако имам пари в брои, да не използвам тях вместо картата си. Ето една важна причина: ако ползваш картата си, ще можеш да купиш стоката през интернет, а често това означава, че ще можеш да се възползваш от отстъпка. Да не говорим, че и ще ти доставят стоката направо у дома или офиса, а няма да трябва да се разхождаш до магазина. Освен това вече има оферти за удължена гаранция при плащане с карта. А ако картата ти е от БНП Париба Лични Финанси, ще можеш да вземеш избраната стока на изплащане на равни месечни вноски. Така ще можеш да планираш по-добре семейния бюджет и няма да се налага да пипаш спестяванията си.

При пътуване

Плащането с карта на екскурзия или почивка в чужбина ти дава допълнителна сигурност, благодарение на застраховката, която върви с пластиката ти. Така ще знаеш, че дори и да се случи непредвиден инцидент и да се нуждаеш от медицинска помощ, например, разходите ти ще са покрити. А в чужбина едно посещение на зъболекар може да излезе доста скъпо. А и защо да не запазиш парите в брой за дребни разходи и удоволствие по време на пътуването?

Когато си в чужбина

Едно от големите удобства на кредитната карта е, че можеш да я ползваш по целия свят. Това означава, че ще можеш да плащаш с нея в магазини, ресторанти и хотели. И да, вярно е, че обикновено има такси за превалутиране, но е по-добре да платиш такава такса, отколкото да рискуваш да те измамят при обмяна на пари, особено в някои по-екзотични дестинации.

И още три причини да ползваш картата си редовно

  • Редовното използване и обслужване на кредитната карта ти дава възможност да изградиш добра кредитна история. А това е много важно, ако ти потрябва кредит за по-голям проект – когато финансовите институции знаят, че си отговорен към парите си, ще са по-склонни да те подкрепят.

  • Следиш по-добре разходите си. Месечното извлечение по картата ти дава ясна информация кога, за какво и колко си харчил. А това е много важно за семейния бюджет, защото ще ти помогне да добиеш ясна представа кои разходи трябва да ограничиш и кои са приемливи.

  • Удобство и сигурност. С кредитна карта не ти се налага да носиш пари в брой, което е гаранция за сигурност. А дори и картата да изчезне, банката издател много бързо ще я блокира и парите ти ще са защитени.

    Това бяха само част от причините да предпочетеш кредитна карта пред пари в брой. А сега ти предлагаме да видиш и 4 важни термина за кредитната си карта, които ще ти помогнат за разумното ѝ ползване.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации