Лични финанси

Kарай с летни гуми през лятото

Публикувано на 5 юли 2019 от Валентина Райнова

Kарай с летни гуми през лятото

Защо е добре да инвестираш в летни гуми, които да ползваш през горещите месеци.

Не е случайно, че има гуми за зимата и за лятото. Ако караш със зимни гуми през лятото, колата ти ще спира добре, но ще ти излезе по-скъпо, защото гумите се изтъркват по-бързо и разходът на гориво е по-голям.

Подходящи ли са зимните гуми за лятото

Зимните и летни гуми се отличават по много параметри и детайли, но основният е, че зимните са значително по-меки, защото те трябва да работят добре, дори и при много студено време. Зимните гуми разполагат и с т.нар. ламели - малки вдлъбнатини, с които е осеян протекторът на гумите за студения сезон. Това помагат за по-доброто сцепление, дори когато пътят е покрит с лед. Именно, защото е много меко, при висока температура на въздуха и асфалта, каучуковото покритие на зимната гума се съсипва много бързо и скоро ще трябва да купуваш нови гуми.

Летните гуми издържат на по-високи температури

Летните гуми са съставени от по-твърди смеси, за да могат да издържат на високите градуси през лятото. Това означава, че имат по-ниско триене и следователно осигуряват по-нисък разход на гориво.

Подходящи гуми – по-малък разход на гориво

Именно на състоянието на гумите се дължи до 20% от разхода на гориво на колата. Затова е много важно да се шофира с подходящи за сезона гуми. Според автоексперти през лятото зимните гуми стават супер меки, което води до много по-силен контакт с асфалта и оттам до по-голям разход на гориво, който може да доближи и литър на 100 километра. А това със сигурност се усеща по бюджета. 

Преобуйте автомобила си навреме с добри гуми

Никога не е късно да преобуеш автомобила си с подходящи за сезона гуми. Имайки предвид факта, че това са единствените четири точки, чрез които колата ти осъществява контакт с пътя, е добре да не подценяваш състоянието им. Съветите на автомобилните специалисти са да си купуваш нови гуми, а не втора ръка, защото дори и по-нисък клас нова гума може да се окаже по-добра от висок клас употребявана. Причината е, че никога няма гаранция как старите гуми са съхранявани и използвани и дали нямат скрити проблеми, които да се отразят на безопасността при шофиране.

Проверявай редовно налягането на гумите

Веднъж месечно е достатъчно, съветват експертите. Нееднаквото налягане на гумите влияе на качеството на спиране, причинява неравномерно износване на гумите и повишава разхода на гориво. За да разбереш кое е адекватното налягане за твоите гуми, виж лепенката на рамката на шофьорската врата или под капачката на резервоара. Добре би било да измерваш налягането преди пътуване, а не след това, защото нагрятата гума има различно налягане от студената. Специалистите съветват и за дълъг път да напомпаш гумите с азот, тъй като той не променя обема си при нагряване и охлаждане.

Индустрията в сферата на автомобилните гуми се развива доста бързо и непрекъснато излизат нови технологии. Големите брандове пускат на пазара няколко марки. Можеш да си купиш по-скъп клас гуми или среден, но те съветваме да не залагаш на евтини гуми, защото така рискуваш сигурността си на пътя.

Каквото и да избереш, за покупката можеш да разчиташ на кредит от БНП Париба Лични Финанси. Можеш да се възползваш от фиксираните условия на кредитните продукти или да поръчаш онлайн комплект чисто нови гуми с кредитната ни карта. Остава само да избереш удобен за теб вариант!

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации