Лични финанси

Какво трябва да знаеш, когато избираш колело

Публикувано на 24 юли 2019 от Валентина Райнова

Какво трябва да знаеш, когато избираш колело

Да караш колело е приятен начин да поддържаш добра спортна форма.

По този начин няма да замърсяваш околната среда. Ако си решил да започнеш да караш велосипед, сме ти подготвили 4 лесни стъпки за правилна покупка.

Мръсният въздух е все по-голям проблем в големите градове. В много европейски страни се справят като ограничават движението на автомобили в централна част на градовете и стимулират гражданите да се придвижват пеша или с колело. Като социално отговорна компания ние също подкрепяме нашите служители да слязат от колите си. Затова и днес ти  предлагаме ти няколко съвета как да си избереш подходящо колело, ако искаш да ходиш на работа с велосипед или просто обичаш да караш в парка.

Определи си бюджет

Има много скъпи велосипеди – за 5000-6000 лв., има и по-достъпни опции – и за 200-300 лв. Първите са за професионални спортисти, а вторите – за хора, които искат да тестват дали карането на колело ще им хареса и затова не искат да дават много пари.

В случай че ще ползваш колелото основно в града, те съветваме да се спреш велосипед за 500 – 1 000 лева. Това е разумна цена за колело от среден клас с алуминиева рамка, добри спирачки и издръжлив механизъм на скоростите. Разбира се, ако ще караш бързо по пътищата или екстремно в планината, ще ти трябват повече пари.

Проучи видовете колела и разбери кой е за теб

Основното разделение на велосипедите е на мъжки, дамски и детски,. Тук изборът е ясен. Но ако ти трябва по-специално колело, различните видове са:

Бегачи

Това са т. нар. шосейни колелета, които се карат единствено по асфалт и развиват високи скорости. Затова и много хора ги харесват за града. Цената на добър нов бегач започва от 1 500-1 600 лева. Разбира се, ако си купиш „втора ръка“, бюджетът ще е много по-разумен.

Градски велосипеди

Разликата с бегачите е, че градските велосипеди са доста по-бавни, но пък са по-комфортни, благодарение на широките си гуми и амортисьорите. Това ги прави предпочитан избор за използване в града. По правило те са и с доста удобни седалки, а скоростите им се превключват плавно и лесно.

Планински велосипеди

Този тип колелета са с много широки и тежки гуми и са подходящи за каране по планински пътеки, осеяни с камъни и неравности. Затова те са и с масивна и тежка рамка. Предвид условията по българските пътища – с доста неравности и дупки, можеш да караш спокойно планинско колело и в града.

Специални велосипеди

В тази категория влизат т. нар. двуместни или многоместни колелета – сигурни сме, че си гледал онези забавни филми, в които двама приятели карат двуместно колело? Да, рядко се срещат, но пък и този тип велосипеди си имат своите фенове. Като например, ако имаш дете или просто искаш да се повозиш семейно с твоята половинка. Забавно е!

Изпробвай и тунинговай

Преди покупката, тествай колелото. На първо място трябва да ти е удобно и да го почувстваш като твое. Избери си колело с подходящ размер на рамката и удобна седалка. Ако не си сигурен колко трябва да е голямо, не се притеснявай да попиташ консултантите в магазина или приятел.

Помисли и за сигурността. Задължително си купи масивна верига за заключване. Вече има велосипеди със седалка с вградена система против кражба, така че е поинтересувай за новостите при велосипедите.

Не забравяй и екстрите – отдавна вече звънецът и допълнителните светлини не са единствените аксесоари, на които можеш да се радваш по колелото ти. Много модели имат кошница или пък чанта, а някои са с добре познатия багажник – той може да е отпред, или отзад – в зависимост от производителя. Ако ще возиш дете, не забравяй и специалната детска седалка, която може да се монтира на повечето модели градски велосипеди.

Финансирай покупката!

Съветваме те да отделиш повече средства. Така ще имаш колело с повече екстри, което ще ти служи много години напред. В случай че не разполагаш с налични средства, а не искаш да изпуснеш лятото, можеш да си купиш мечтания велосипед на изплащане с кредит от БНП Париба Лични Финанси можеш да си купиш велосипед на изплащане. Така ще имаш фиксирани условия и вноски.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации