Лични финанси

Какво ти предстои, когато направиш покупка на автомобил

Публикувано на 24 септември 2018 от Веселина Евтимова

Какво ти предстои, когато направиш покупка на автомобил

За да не пропуснеш нещо важно, съставихме списък с необходимите такси и регистрации, преди да потеглиш на път.

След дългото избиране, сравняване и обмисляне, вече си избрал колата. За да станеш собственик и да можеш да потеглиш с него спокойно на път, ще трябва да минеш през още няколко стъпки. За твое улеснение, сме подготвили списък, който да те ориентира или пък да ти помогне да провериш дали си направил всичко необходимо. Ето какви са задълженията ти към автомобила преди да почерпиш и потеглиш на път.

Нотариален договор

Подготвил си необходимата сума за закупуването на желания автомобил, но дори и след като дадеш парите е нужен и нотариално заверен договор, с който прехвърлянето на собствеността да стане официално.

Гражданска отговорност

Това е най-важната застраховка, която е задължително да имаш, за да използваш колата. Много компании предлагат услугата, разгледай добре условията им и избери. Някои застрахователи предлагат и сключване на застраховката онлайн на сайта им. За да застраховаш колата, имаш нужда от големия талон на превозното средство, шофьорската си книжка и личната си карта. С тези документи застрахователят идентифицира МПС-то и лицето, което прави полицата.

Екотакса

При купуването на кола от чужбина трябва да се заплати Екотакса или още известна като продуктова такса. Таксата е еднократна и размерът ѝ зависи от вида и годините на колата. В КАТ ще намериш ценова листа, която да те ориентира.

Регистрация

Следващата стъпка след закупуването на автомобила е да го регистрираш. Има три различни видове за регистрация, в зависимост от произхода на автомобила. Трите варианта са: първоначална регистрация, съществуваща предишна регистрация и внесен от чужбина автомобил. Ако автомобилът е чисто нов и досега не е бил регистриран в държавата, нужно е да представиш необходимите документи в КАТ, които трябва да проучиш предварително.

Ако закупеният автомобил вече е регистриран веднъж, трябва да отидеш в КАТ със следните документи: нотариално заверен договор за покупко-продажба, платена "Гражданска отговорност" и голям и малък талон на автомобила. Срокът е две седмици.

Ако си купил автомобила в чужбина, трябва да го внесеш в страната с регистрационния номер на стария собственик, с временен номер или на автовоз. За престой по-малък от половин година не е нужно да регистрираш колата в нова страна, а само да заплатиш пътните такси. Всички видове регистриране приключват с преглед на автомобила. При първа регистрация, прегледът играе роля технически преглед с валидност 1 година.

Други данъци и такси

След като си регистрирал автомобила в КАТ, информацията се изпраща автоматично до Данъчната служба за местни данъци и такси в твоята община. А сумата, която трябва да платиш като местен данък е със срок от деня на регистрация до края на календарната година.

Можеш да изчислиш дължимия данък по формула. Трябва да знаеш коефициента на годината на производство (КГП), коефициента на мощност на двигателя (КМД) и мощността на двигателя в KW (nKW). А формулата е : nKWx КГПхКМД.

Годината на производство също е важна. В зависимост от нея, данъкът се умножава със следните коефициенти: над 14 години -1; над 5 до 14 години- 1,5; до 5 години- 2,8.

Можеш да получиш и отстъпка от данъка. Единият начин е, ако мощността на двигателя ти е до 74 kW и има действащи катализаторни устройства- тогава плащаш половината от сумата. Другият начин е да платиш данъка до 30 април - така ще имаш 5% намаление. Първа вноска по данък се заплаща до 30 юни, а втората- до 31 октомври.

Винетки

За да можеш да караш автомобила си извън населеното място, в което си го регистрирал, трябва да купиш винетка. Цената ѝ зависи от периода, за който искаш да я използваш и размера на автомобила. Има дневна, седмична, месечна и годишна винетка.

Едва след като минеш през всички тези процедури, можеш да караш колата си спокойно. Ако си избрал автомобил, можеш лесно да финансираш покупката му с нашите кредитни продукти Автокредит 3+ и Автокредит Нова.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации