Лични финанси

Какво е важно да знаеш, когато избираш нов телевизор?

Публикувано на 12 февруари 2016 от Янита Минкова

Какво е важно да знаеш, когато избираш нов телевизор?

Съвременните иновации превръщат телевизорите във все „по-умни“ устройства, които предлагат почти 100% действителен образ на картината.

Така изборът на телевизор е максимално затруднен от множеството характеристики и функции. Ето какво да съобразиш, когато заменяш стария с нов:

№ 1 – основни характеристики


Понякога е трудно да се ориентираш в изброените спецификации. Съветваме те да обърнеш внимание на:

-         броя и видовете входове, които има телевизора, в зависимост от броя на външните устройства, които искаш да свържеш с него;

-         честотата на опресняване на картината също е важна – или 100 Hz означават 100 пъти опресняване на образа в секунда.

Най-разпространени са LED телевизорите, които са модернизиран вариант на LCD. Тяхната картина е по-ярка и по-наситена.                                              

Други „модерни“ функции, които биха могли да са ти полезни, са 3D и Smart TV. Особено, ако искаш да използваш интернет през телевизoра си.

Имай предвид, че изображението зависи и от качеството на подавания телевизионен сигнал от доставчика ти.

№ 2 – размер

Много специалисти ще ти препоръчат телевизор с размер най-малко 32 инча за спалня и най-малко 40 инча за дневна или хол.

Според много от консултантите в магазините за техника, най-честите оплаквания от клиентите са, че не са си взели по-голям размер телевизор. Големият екран оправдава парите си, защото на него могат наистина да се оценят и видят функции като 4K резолюция и скорост на опресняване.

И все пак размера на телевизора се определя и от размера на бюджета ти. А също така и от мястото, където ще го поставиш. Увери се, че имаш свободни около десетина сантиметра от всяка страна. Това е необходимо за по-добрата вентилация на устройството.                     

№ 3 – картина

Последната иновация при телевизорите е 4К резолюция на картината. Може да срещнеш този вид изображение като UHD (Ultra High Definition). Тези телевизори имат четири пъти повече пиксели. За сравнение, стандартните FULL HD са с 1080 пиксела резолюция. Звучи като едно голямо подобрение, но в действителност е много трудно да се види разликата и остротата на картината между 4K телевизор и 1080 пикселов. Казано по-просто, тези пиксели са твърде малки, за да се осигури видима разлика, освен ако не стоиш много близо до много голям телевизор.

От друга страна, 4K LCD телевизорите са лесни за производство, което влияе на цената им и оправдава покупката на подобно устройство.

Ако си решил да се възползваш от сезонните промоции, те съветваме да избираш внимателно и да сравняваш цените в различните магазини. Можеш да вземеш желания от теб телевизор, без да правиш компромис с качеството и цената, с потребителски кредит от БНП Париба Лични Финанси.

Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Здравей, аз съм Янита Минкова

Заемам позицията специалист маркетинг и комуникации в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?

Когато става въпрос за управление е нужно постоянство и баланс. Още повече, когато става въпрос за пари. Съчетавайки двете, знам, че каквото и да стане няма да има изненади. 

Още мои публикации