Лични финанси

Какво е разумна покупка на телевизор?

Публикувано на 12 юни 2017 от Веселина Евтимова

Какво е разумна покупка на телевизор?

Темата за избор на нов телевизор е обширна, затова ти даваме няколко съвета, които да ти помогнат при избора.

Прецени от какво имаш нужда

Ако ти се иска да имаш най-големия телевизор в магазина, помисли дали реално имаш нужда от него. До преди няколко години важеше правилото 1 метър разстояние за 10 инча диагонал. То вече не е актуално, тъй като технологиите се развиват и няма проблем 40“ телевизор да се гледа от 2,5-3 метра, но това е максимално допустимото разстояние. Съвременните екрани щадят очите, но е възможно да не се чувстваш много комфортно, тъй като ще трябва непрекъснато да си въртиш главата.

Прецени и колко място имаш. Все пак не е добра идея да правиш цялостен ремонт, за да вместиш новата си импулсивна придобивка в хола или спалнята. 

Направи си списък от задължителни функции

Предполага се, че си направил проучване в интернет и си се допитал до приятели за това какво устройство да избереш. Но последната дума е твоя. Съвременните телевизори имат безброй екстри и е съмнително дали ще ги ползваш всичките. Затова си направи списък на задължителните. Според нас това са:

- Да е Full HD. Всичко останало е компромис. Вече има много HD канали със страхотно качество на картината. Освен това, е много по-удобно да можеш спокойно да ги гледаш, без да се налага да връзваш допълнителни устройства.

- Да е „умен“. Според редица проучвания, бъдещето на телевизията и телевизорите е в интернет. Независимо дали ще си пускаш любимите YouTube клипове или ще се абонираш за услуга като Netflix, интернет връзката е задължителна. Има две опции: Wi-Fi и кабел. Удобството на първата е, че не се налага допълнително окабеляване, но пък при втория вариант връзката е по-стабилна.

- Висока честота на опресняване. При HD телевизорите това е много важен показател. Колкото е по-висок той, толкова по-гладко ще върви картината и няма да се „накъсва“. Съветът ни е да избереш телевизор с честота на опресняване поне 400Hz.

- Да е с удобна операционна система. Тя може да е популярна като Android или да е разработка на производителя. Според нас е по-удобно да е първият вариант, за да не се налага да разучаваш нещо съвсем ново.

- Да е с форма, която ти харесва. Все пак този уред е постоянно пред очите ти и е добре да е с хубав дизайн. Така удоволствието от гледането ще е още по-голямо.

Както казахме, новите модели имат и редица други функции като „картина в картината“ или директен запис върху външен носител. Преди да платиш за тях, те съветваме внимателно да помислиш имаш ли наистина нужда и да провериш дали доставчикът ти на телевизия ги поддържа.

Колко е разумната цена за телевизор?

Телевизор с размер 40“-42“, който има най-важните характеристики, описани по-горе струва между 800 и 1 000 лева. Тази сума може да варира със 100-150 лева в зависимост от марката и допълнителните екстри. А ако ти се струва висока, можеш да го вземеш на изплащане с потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане при нашите партньори.

И като стана дума за нова техника, ти предлагаме да си припомниш и как да избереш фурна и хладилник.

Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Здравей, аз съм Веселина Евтимова

Експерт Клиентско изживяване в ПБ Лични финанси

Как управлявам парите си?

Стремя се да бъда отговорен потребител.  Планирам предварително всичките си разходи и обмислям внимателно решенията си за покупки. Поддържам добра кредитна история, за да мога да финансирам бъдещи проекти или разходи, които не съм успяла да планирам добре.

Още мои публикации