Лични финанси

Какво да предвидиш в бюджета за учебната година?

Публикувано на 7 септември 2016 от Лили Николова

Какво да предвидиш в бюджета за учебната година?

Новата учебна година започва съвсем скоро и е време да помислиш за бюджета, който ще ти е необходим.

Сигурно имаш предвидени пари за учебници, тетрадки и помагала, но освен тях, изникват и други разходи. Можеш да ги заложиш предварително и така да управляваш по-добре семейните средства. Ето и част от тях:

Екскурзии

Всяко училище организира различни екскурзии, за да подпомогне усвояването на знания. Обикновено те са до важни исторически места или посещения на фестивали и интересни събития. Често тези екскурзии са еднодневни и не са много скъпи – около 20-30 лева, но е желателно да предвидиш определена сума за тях. Освен стойността на пътуването е добре да включиш и храна за ученика, пари за дребни сувенири, билети за вход на музеите (ако е необходимо) и джобни.

Зелени училища

Съчетаването на учене и време сред природата става все по-популярно. Обикновено зелените училища се провеждат 1-2 пъти годишно и са с продължителност до една седмица. Добре е да попиташ колко и какви са предвидени още в началото на учебната година и каква е ориентировъчната цена.

Извънкласни дейности

Много училища предлагат допълнителни занимания със спорт, танци, езици или изкуства. Добре е да знаеш колко струват и дали се плаща на посещение или на месец. Част от извънкласните занимания са различни състезания и конкурси. Ако са в твоя град, единственият допълнителен разход ще е таксата за участие. Но може да са в друго населено място и тогава ще трябва да предвидиш пари за път, храна.

Училищни тържества

При организирането на различни празненства по поводи като патронния празник, Великден, Коледа, 24 май и така нататък, понякога ръководството се обръща с молба към родителите за помощ, за да бъде поканен някой изпълнител или за закупуване на материали.

Освежителни ремонти

Случва се училището да реши да направи освежителен ремонт. Например, да се боядисат стените или да се купи ново оборудване за физкултурния салон. Тогава на помощ отново идват родителите. Обикновено търсените суми не надвишават 100 лева.

Книги и помагала

Повечето училищни библиотеки имат нужда от нови книги, за които бюджетът не е достатъчен. Най-често настоятелството одобрява списък от книги или други помагала, които трябва да бъдат закупени и нужната сума отново се разпределя между родителите.

За да можеш да подготвиш максимално прецизен бюджет, хубаво е да събереш колкото може повече информация още в началото на учебната година. Така ще знаеш в кой месец колко пари трябва да отделиш.

Новата учебна година е свързана и с редица други разходи. Такива са покупката на ново обзавеждане за детската стая или на технологични джаджи в помощ на ученика. Какъвто и разход да се появи, крайната цел е ясна – по-добри резултати и по-щастливи деца.

Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Здравей, аз съм Лили Николова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?

Доброто планиране и умелото харчене винаги ми помагат да поддържам баланс. Така мога да посрещна всякакви ситуации без затруднение за разполагаемия ми бюджет.

Още мои публикации