Лични финанси

Какво да не пропуснеш, когато избираш лаптоп?

Публикувано на 30 септември 2015 от Катя Делипавлова

Какво да не пропуснеш, когато избираш лаптоп?

Не пропускай да си отговориш на няколко важни въпроса, преди да влезеш в магазина за техника.

Няма да е пресилено ако кажем, че днес всеки притежава мобилно устройство. Дори и бабите и дядовците ни се „оборудвани” с мобилен телефон за постоянна връзка със семейството. Разбира се, техните устройства са с по-малко функции и са по-лесни за употреба. Това показва, че за всеки има подходяща джаджа и, че преди да пристъпиш към покупка е добре да анализираш какво точно ти трябва.

Ето какво трябва да вземеш под внимание при избора на лаптоп:

За какво ще го ползваш?

Това е важен въпрос, който ще те насочи към ценовия диапазон на устройството, което да търсиш. Ако преносимият компютър ти е необходим само за сърфиране в интернет и чат, можеш да се спреш на по-евтин модел. Ако е за работа и обработка на големи файлове, ще трябва да приготвиш по-сериозна сума.

Какъв размер ще ти трябва?

В някои отношения лаптопите приличат на дрехите. Важно е да прецениш точно какъв размер ти трябва. Най-разпространените са с 15” диагонал на монитора. Според специалистите това е оптималният размер за ежедневна работа и за забавление като гледане на филми или игри.

Запалените геймъри, дизайнерите и архитектите предпочитат по-големи лаптопи с диагонал от 17” нагоре. Ако са с Full HD дисплей, те осигуряват много добра картина, но пък са по-обемни и тежки.

Най-леки са т.нар. „ултрабук”, които са с размер до 13” и са малко по-големи от таблет. Недостатъкът им е, че могат да се използват основно за работа с офисни приложения, но пък е добър вариант, ако ще се налага често да го носиш със себе си.

Колко и каква памет ще ти е нужна?

При мястото за съхранение на данни важи принципът „Колкото повече, толкова по-добре”, т.е. добре е да имаш повече място. Това място е хард дискът. В момента се предлагат лаптопи с два типа памет. Първият тип са „стандартните”, механични HDD дискове. Те са доста евтини и срещу разумен бюджет можеш да получиш много място за съхранение на филми, музика, снимки, игри и т.н. Недостатъкът им е, че са сравнително по-бавни и хабят доста ток от батерията, което е важно, ако ползваш компютъра без да имаш контакт наблизо.

Вторият тип дискове са новото поколение SSD дискове. Те осигуряват по-висока скорост и по-малък разход на енергия, което е важно при употреба на лаптопа в движение. За съжаление, тези бонуси струват доста повече от конвенционалния HDD диск.

Какъв процесор ще ти върши работа?

Водещите производители на процесори непрекъснато развиват продуктите си и ги оптимизират за преносими устройства. Целта е да бъде постигната по-голяма производителност срещу възможно най-нисък разход на енергия. Затова, когато избираш новия си лаптоп, е най-добре да се спреш на модел с последно поколение процесор.

Как ще финансираш покупката?

Покупката на компютър, било то преносим или не, може да бъде добра инвестиция.

В ерата на дигиталните технологии, лаптопът ще те свърже не само със света на информацията и забавленията, но може и да ти бъде много полезен за професионалното и личностно развитие.

Когато избираш, най-подходящото за теб устройство, запомни, че покупката на по-нов модел, с повече екстри, може да ти послужи за по-дълго време, като се има предвид темпото, с което се развиват програмите и приложенията. Затова много подходяща възможност за придобиване на нов компютър е кредитът за покупка на изплащане. С него ще разпределиш разхода напред във времето и няма да е нужно да правиш компромис с качеството.

Ако ти е трудно да се ориентираш в морето от технически характеристики, най-добре е да се обърнеш към консултантите в магазините за електроника. Те ще ти помогнат в избора и ще ти посочат предимствата на един или друг модел. Консултантите на БНП Париба Лични Финанси, от друга страна, могат да те посъветват за подходяща схема на изплащане.

Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Здравей, аз съм Катя Делипавлова

Занимавам се с управление на онлайн съдържание и общности в БНП Париба Лични Финанси, България.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че човек трябва да спазва няколко важни правила, за да се радва на стабилно финансово здраве. Най-важното за мен е да харча разумно и да не се поддавам на емоционални покупки.

Още мои публикации