Лични финанси

Какви разходи да предвидиш до края на годината?

Публикувано на 6 декември 2016 от Кристиана Банкова

Какви разходи да предвидиш до края на годината?

Наближаването на празниците е добър момент да прегледаш семейния бюджет и да заложиш разходите до края на тази и за началото на следващата година. Ето и малко помощ от нас.

Коледа

Коледните и Новогодишни празници са най-сериозния разход, който те очаква до края на годината. За тях задължително трябва да предвидиш бюджет за подаръци и храна за празничните трапези. За да се справиш по-лесно с бюджета ти предлагаме да си припомниш нашите идеи за разумно празнично пазаруване и за покупки в последния момент.

Почивка между празниците

Имай предвид и, че между двата празника има няколко работни дни, които можеш да слееш в дълга отпуска и да пътуваш. Това означава, че ще трябва да предвидиш бюджет и за почивката. Можеш да спестиш от това перо, ако рискуваш и направиш резервация в последния момент.

Нова година

Изпращането на старата година също е свързано с разходи. Те са по-големи, ако решиш да празнуваш извън града и по-малки, ако предпочетеш домашно парти. В първия случай отново можеш да спестиш, ако издебнеш изгодна оферта в последния момент. А ако си на ресторант имай предвид, че обикновено кувертите започват от 55-60 лева на човек.

Разходи в началото на годината

Много пъти сме говорили за текущите разходи като битови сметки, вноски по кредити и застраховки. Това са пера в бюджета, които няма как да избегнеш, така че предвиди определена сума за плащането им.

Друг разход, който излиза в началото на годината е за винетка на колата. Ако пътуваш трябва да имаш нова, защото глобата е много над 96 лева, колкото струва винетката.

Това са основните разходи, които могат да възникнат в края на тази и началото на следващата година. Съветваме те да ги предвидиш в семейния си бюджет. А ако все още нямаш такъв, това е добър момент да започнеш да водиш по-стриктно личните си финанси.

Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, аз съм Кристиана Банкова

Здравей, казвам се Кристиана Банкова.

Изпълнявам длъжността експерт управление на съдържание и рекламни проекти в БНП Париба Лични Финанси.

Как управлявам парите си?

Ефективното управление на личните финанси е значителна част от ежедневието на всеки човек. За мен най-важно е винаги да имам резерв от спестени средства, за да мога да посрещам извънредните ситуации без затруднение.

Още мои публикации