Лични финанси

Как ще почиваш това лято – новите правила за най-посещаваните места в Европа

Публикувано на 12 август 2020 от Валентина Райнова

Как ще почиваш това лято – новите правила за най-посещаваните места в Европа

Бъди подготвен и се запознай с новите правила за почивка в Европа.

Лято е и е време за ваканция и слънчева почивка на някой морски бряг. Ако предпочиташ да релаксираш в чужбина, трябва да се запознаеш с особеностите, които можеш да очакваш в любимите ти дестинации – заради пандемията от коронавирус, разбира се.

На много места в Европа има нови правила за почивка и като туристи ще трябва да се съобразим. Запознай се с тях, за да знаеш къде какво те очаква:

Испания

Това лято почивка в Испания е много несигурен вариант. Причината – ситуацията се променя непрекъснато. В началото на сезона имаше 14-дневна карантина, което е неприятно за желаещи няколко дни спокойствие на иберийския бряг. Испанците въведоха и нови правила - за по-голяма дистанция – дори и на плажовете. За да се осъществи това, големи парцели трябва да бъдат запазени и няма да могат да се използват по предназначение. Целта е да може да се осигури достатъчно пространство между летовниците.

Италия

Едно е сигурно – италианските красиви плажове ще бъдат отворени това лято, но дали ще посрещнат чужди туристи – никой не знае. Хотелите са отворени, като по плажовете и дори в морето, трябва да се спазва сериозна дистанция. Италианците осигуриха субсидии от до 500 евро на домакинство за своите граждани, за да успеят да съживят родния туризъм.  

Имай предвид обаче, че на много от плажовете ще е нужна предварителна резервация, за да можеш да ги посетиш. Но навсякъде ще трябва да се спазва дистанция - около всеки чадър на плажа да има поне 10 кв. м площ, а между шезлонгите – 1,5 м.  След всяко използване на плажни предмети – като шезлонги или чадъри, те ще бъдат дезинфектирани – поне два пъти дневно. А ако си решил да събираш тен на италиански плаж, можеш да се възползваш и от безплатни дезинфектиращи гелове.

Португалия

Въпреки че в страната имаше много малко случаи на болни от коронавирус, Португалия прави всичко възможно да се справи с туристическата криза покрай пандемията. Спазват се всички предписания на здравните органи като заведенията и хотелите работят, но с намален капацитет, за да може да се спазва дистанция. Има курорти, в които трябва да покажеш отрицателен резултат от тест за коронавирус, за да почиваш. В някои туристически дестинации дори има изискване в хотелите да има назначен лекар, а персоналът трябва да си прави редовни тестове. Португалските популярни курорти залагат и на доста иновативен начин да предпазят летуващите – с "Covid-19 стаи" или направо цели обозначени хотели, предназначени за карантина на всеки, който даде положителен резултат за вируса.

Гърция

Южната ни съседка отвори в началото на юни летния сезон – в съзвучие с всички изисквания и правила, а именно – до 5 метра разстояние на чадърите и шезлонгите на плажа. По този начин се осигурява нужната дистанция между почиващите. Ако си представяш, че ще релаксираш на плажа и сервитьор ще ти донесе ледено фрапе, тази година в Гърция това няма да е съвсем възможно. Гърците ще заложат на самообслужването и шведските маси – нещо доста нетипично за тях. Освен това, при влизане в страната е необходимо да покажеш валиден документ за отрицателен PCR тест, а гръцките гранични служители могат да поискат, по тяхна преценка, да се попълни анкетна карта, в които трябва да напишеш трите си имена и дестинация на пътуването си.

Турция

За да спаси сезона, Турция реагира бързо и още в началото на юни отвори границите си за чужди туристи. За българите няма дори и 14-дневна карантина - така че ако обичаш да събираш тен в турските курорти, планирай ваканцията си без притеснения. В Турция по принцип залагат на шведските маси от край време, така че ограниченията за дистанция няма да се усетят драстично. Разбира се, единственото неудобство е носенето на маски и спазването на дистанция на плажа – но това си има и добра страна – така можеш да се усамотиш с половинката.

Франция

Французите постепенно се отърсват от паниката покрай коронавируса – в средата на юни отвориха врати Айфеловата кула, както и други забележителности. Ако предпочиташ да прекараш ваканцията си, разхождайки се из нови места, като Париж или френската Ривиера, те съветваме първо да провериш каква е ситуацията. Влез в сайтовете на самите обекти и виж дали и кога ще работят – така можеш да си запазиш предварително билет или дори да го купиш. Възползвай се от кредитната карта на БНП Париба Лични Финанси и плати онлайн предварително.

Ако се чудиш къде да почиваш, имаш още малко време да вземеш решение. А за финансирането на идеите си винаги можеш да разчиташ на БНП Париба Лични Финанси. С иновативния ни дистанционен процес за кандидатстване за кредит можеш да подадеш искане, дори и докато се излежаваш на шезлонга. Виж условията на нашите кредити и избери най-подходящ за нуждите ти.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации