Лични финанси

Как кредитната карта помага при пътуване?

Публикувано на 18 април 2018 от Валентина Райнова

Как кредитната карта помага при пътуване?

Лятото наближава, а с него и плановете за отпуска и ваканция. Изниква и въпросът как да ги финансираме, разбира се. На помощ идва кредитната карта и днес ще ти разкажем повече как тя може да ти бъде полезна в организирането на незабравима ваканция.

Има хора, които предпочитат да използват спестяванията си за отпуската. Но по този начин рискуват да останат без заделени пари в случай, че възникне нещо непредвидено. Например, ако колата се повреди. Други разчитат на удобството на модерни финансови инструменти като кредитните си карти и така си осигуряват спокойствие по време на пътуването.

Ето няколко предимства на кредитната карта за твоето пътуване или ваканция.

Ползваш отстъпки

При резервация с кредитна карта често можеш да се възползваш от отстъпки в хотели. Размерът им варира, но дори и малка отстъпка означава повече средства за удоволствия.

От друга страна, си абсолютно независим от туристически агенции или други оператори. Когато имаш карта, избираш хотел и резервираш стая в удобно за теб време. Тъй като това е директно плащане към търговец, често този вид трансакции са освободени от такси. 

Не изпускаш изгодни цени 

Ако пътуваш със самолет, е много вероятно да избереш нискотарифна компания заради по-добрите оферти. Но изгодните места бързо се изчерпват. С кредитна карта можеш да купиш билетите в момента, в който видиш намаленията или когато авиокомпанията пусне промоции. 

Не се притесняваш, че ще останеш без пари 

На път всичко може да се случи – колата да се развали или да се наложи голям непредвиден разход и парите в брой бързо да намалеят. Точно в такива ситуации кредитната карта идва на помощ. С нея винаги можеш да платиш в магазина или да изтеглиш пари. 

Имаш здравна защита 

Кредитните карти обикновено вървят със здравна застраховка. Ако те заболи зъб в Испания, ще можеш да отидеш на зъболекар, без да се налага да похарчиш от парите за почивката. 

Как почивката с кредитна карта да е по-сигурна 

Преди да тръгнеш е много важно да провериш кредитния си лимит. Проучи и какви са таксите за превалутиране и плащане в избраната от теб дестинация.

Когато купуваш самолетни билети или правиш хотелски резервации, се увери, че сайтовете са сигурни. Съветваме те да ползваш утвърдените туристически платформи и официалните интернет страници на авиокомпаниите. 

Не забравяй да се запознаеш подробно и с условията по застраховката си. Научи и какво трябва да направиш при настъпване на застрахователно събитие в чужбина. 

И след като си събрал цялата необходима информация, остава да се насладиш на една прекрасна ваканция. Междувременно виж още 6 съвета как пътуването в чужбина да е по-изгодно. А ако се затрудняваш с избора на дестинация, виж кои са горещите островни направления в Европа.

Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Здравей, аз съм Валентина Райнова

Занимавам се с управление на съдържание и рекламни проекти в ПБ Лични финанси.

Как управлявам парите си?
Вярвам, че финансовата стабилност се постига с добре обмислени приоритети. За добрия баланс ми помага съставянето на месечен бюджет, разумните разходи и автоматизираното спестяване.

Още мои публикации