Лични финанси

Как да защитиш данните в смартфона си?

Публикувано на 7 октомври 2014 от Биляна Руженова

Как да защитиш данните в смартфона си?

Знаеш ли, че дори зареждането на батерията крие риск за данните в смартфона или таблета ти?

Точно така, в случай, че решиш да използваш USB порт на обществено място, рискуваш цялата ти информация да бъде източена.

Този риск за личните ти данни е известен още от 2011 г. Тогава, по време на хакерската конференция DefCon в Лас Вегас, един от участниците успява да скрие малък компютър в станция за зареждане на смартфони и на практика да демонстрира как може да „източи” информация, и дори да инсталира зловреден софтуер в дадено устройство. Той е използвал факта, че много от съвременните смартфони, най-вече тези на Apple, са настроени автоматично да се синхронизират с компютър.

Можем ли да се защитим?

Разбира се, когато има заплаха, има и решение. На пазара вече се предлагат различни устройства за защита на телефоните от източване. Те могат да се поръчат през интернет и цената им е около $10.

Това са малки USB преходници, не по-големи от флашка, които се закачат между собствения USB кабел и станцията за зареждане. Проектирани са така, че да позволяват единствено преход на електричество, но не и трансфер на данни.

А ако не разполагаш с подобна джаджа, преди да заредиш телефона си на обществено място е добре да го изключиш напълно. Това също би ти гарантирало известна сигурност. Все пак, според ИТ специалистите, най-добре е да се използва оригиналното зарядно, което се включва в контакта.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Още мои публикации