Лични финанси

Как да защитиш данните в смартфона си?

Публикувано на 7 октомври 2014 от Биляна Руженова

Как да защитиш данните в смартфона си?

Знаеш ли, че дори зареждането на батерията крие риск за данните в смартфона или таблета ти?

Точно така, в случай, че решиш да използваш USB порт на обществено място, рискуваш цялата ти информация да бъде източена.

Този риск за личните ти данни е известен още от 2011 г. Тогава, по време на хакерската конференция DefCon в Лас Вегас, един от участниците успява да скрие малък компютър в станция за зареждане на смартфони и на практика да демонстрира как може да „източи” информация, и дори да инсталира зловреден софтуер в дадено устройство. Той е използвал факта, че много от съвременните смартфони, най-вече тези на Apple, са настроени автоматично да се синхронизират с компютър.

Можем ли да се защитим?

Разбира се, когато има заплаха, има и решение. На пазара вече се предлагат различни устройства за защита на телефоните от източване. Те могат да се поръчат през интернет и цената им е около $10.

Това са малки USB преходници, не по-големи от флашка, които се закачат между собствения USB кабел и станцията за зареждане. Проектирани са така, че да позволяват единствено преход на електричество, но не и трансфер на данни.

А ако не разполагаш с подобна джаджа, преди да заредиш телефона си на обществено място е добре да го изключиш напълно. Това също би ти гарантирало известна сигурност. Все пак, според ИТ специалистите, най-добре е да се използва оригиналното зарядно, което се включва в контакта.

Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Здравей, аз съм Биляна Руженова

Работя като Онлайн Маркетинг Мениджър в БНП Париба Лични Финанси, България.
Как управлявам парите си?
Винаги имам ясна цел за какво трябва да похарча парите си или за какво трябва да ги спестя. Това ми помага да управлявам разумно и отговорно личните си финанси.


Още мои публикации